Časopis za pokrajino Posavje
3.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Projekt Mladi mladim: dijaki v Infri in TEB

Objavljeno: Torek, 05.03.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
mladi_za_mlade_podjetje_infra (4)

Kar jima je direktor Infre mag. Vojko Sotošek pokazal in povedal, sta gimnazijki Maša in Lara tudi posneli.

V sklopu projekta Mladi mladim, ki na pobudo evropskega poslanca Franca Bogoviča poteka v okviru širšega evropskega projekta Zavezništvo za mlade ter v katerem sodelujejo tudi tri posavske srednje šole – ŠC Krško-Sevnica, Gimnazija Brežice in Ekonomska in trgovska šola Brežice, skupine dijakov te dni obiskujejo posavske gospodarske družbe, spremljali smo jih med obiskom Infre in Termoelektrarne Brestanica (TEB).

BREŽIŠKI GIMNAZIJKI V INFRI ...

Sodelujoči dijaki v omenjenem projektu so oblikovali projektne skupine, ki bodo obravnavale posamezne aktualne evropske politike – kmetijsko, okoljsko in energetsko –, v luči teh politik pa bodo preverili, kako so v te tematike že konkretno in praktično vpeta lokalna podjetja oz. gospodarstvo. 1. marca sta dijakinji brežiške gimnazije Maša Radanovič in Lara Šumlaj obiskali sedež podjetja Infra v Leskovcu pri Krškem. Sprejel ju je direktor mag. Vojko Sotošek, ki je odgovarjal na njuna vprašanja. Dijakinji sta Sotoška med drugim vprašali, kako znotraj podjetja skrbijo za varovanje okolja, ali se delovanje podjetja spreminja oz. prilagaja podnebnim in drugim spremembam, ali koristijo evropska sredstva, namenjena varovanju okolja, kako poteka monitoring HE, v kolikšni meri je sodobna vodna infrastruktura pomembna za čistejši okoliš ipd. Kot nam je povedala gimnazijka Maša, so njihove nadaljnje aktivnosti urediti posnetek intervjuja z direktorjem Infre, narediti kratko video predstavitev podjetja Infra in napisati poročilo intervjuja. Vse to bodo predstavili v začetku aprila.

... KRŠKI DIJAKI V TEB

DSC_1006

Krški dijaki med obiskom TEB

V spremstvu učitelja praktičnega pouka elektrotehnike Jožeta Požuna je v sklopu projekta Mladi mladim pet srednješolcev in srednješolka Šolskega centra Krško-Sevnica – trije dijaki 3. letnika elektrotehničnega programa in trije dijaki 2. letnika tehnične gimnazije – 4. marca obiskalo TEB. Na ogled plinskih blokov skupne moči 350 MW jih je popeljal predstavnik družbe Borut Colarič, ki jih je ob tej priložnosti tudi seznanil s proizvodnjo električne energije iz fosilnih goriv in vlogo TEB v elektroenergetskem sistemu Slovenije. Po besedah mentorja Praha so se v sklopu projekta na šoli osredotočili na področje mobilnosti in energetike, v sklopu tega pa bodo v prihodnjih dneh z dijaki opravili še ogled hidroelektrarne Brežice in družbe Rudar Senovo.

Cilj projekta Mladi mladim je vzpodbuditi mlade k zanimanju in spoznavanju nekaterih evropskih politik na področjih, kjer v posavski regiji delujejo podjetja, ki so vključena v evropski prostor. Namen je tudi spodbuditi povezovanje regionalnega gospodarstva s srednjimi šolami z ambicijo, da mladi spoznajo priložnosti za svojo kariero v domačem okolju, hkrati pa se mladim in šolam predstavijo tudi podjetja v regiji.

R. R., B. M.
 
« Nazaj na seznam