Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvi dan obiska avtodomarji zaključili ob odprtem ognju

Objavljeno: Ponedeljek, 18.10.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
karavana avtodomov - PZA v krskem (6)

Karavana 15 avtodomov je med vožnjo vzbujala nemalo pozornosti med domačini.

Z namenom promocije novih pridobitev na področju turistične ponudbe je 15. in 16. oktobra na povabilo Centra za podjetništvo in turizem Krško (CPT) Posavje obiskali avtodomarska karavana in novinarji posameznih medijskih hiš. Gostje so se ob tej priložnosti seznanili z vrsto novih turističnih produktov, ki so že bili izvedeni s sklopu izvajajočega evropskega projekta »Ujemi ribo in doživi energijo reke Save« (okrajšava »Doživi energijo Save«).

karavana avtodomov - PZA v krskem (28)

Alen Zabasu je poskrbel za glasbeno razpoloženje avtodomarjev ...

Kot je povedal Rafael Jurečič z oddelka za črpanje EU sredstev na Občini Krško, je občina projekt Doživi energijo Save prijavila v letu 2020, pri čemer so se združili Občina Krško kot vodilni partner, partnerji v projektu pa so še CPT Krško, na katerem so prevzeli turistično promocijo in ostala področja navezujočih turističnih produktov, med drugim bodo skupaj z Ribiško družino Brestanica–Krško usposobili vodnike, ki bodo obiskovalce vodili ob Savi do energijskih točk, prikazali kraparijo in druge načine lovljenja rib; AGRO Posavje d.o.o., ki je pridružen z vidika upravljavca in promotorja parkirišč, postajališč za avtodome na območju občine Krško in Ribogojstvom Colarič kot gojitelj, proizvajalec soma, ki je v sklopu projekta nakupil potrebno opremo, med drugim dva ribomata, ki se nahajata na krški in brežiški tržnici. »Pomembno je,«je poudaril Jurečič, da bodo obiskovalci, ki bodo obiskali ali potovali skozi Krško, deležni tudi raznolikih turističnih vsebin. Poleg tega, da je Občina Krško v sklopu projekta zgradila 12 postajališč za avtodome, ki so opremljeni za sprejem odpadnih vod in fekalij, priključkom na vodo in elektriko, bomo pripravili tudi karto za celotno območje Posavja s prikazom zanimivih točk, ki jih lahko avtodomarji, kolesarji in ostali obiskovali obiščejo.

karavana avtodomov - PZA v krskem (3)

... članice in člani Društva vinogradnikov Sremič pa za času primerno pijačo in jedačo.

Župan občine Krško mag. Miran Stanko, ki je bil s svojim avtodomom na čelu karavane avtodomov iz različnih slovenskih krajev pa tudi iz tujine, je ob tem povedal, da se je Občina Krško že pred nekaj leti pridružila pobudi Občine Mirna na Dolenjskem za vzpostavitev mreže postajališč za avtodome: »Gre za to, da je ta pobuda prevzeta iz tujine, v prvi vrsti Nemčije, ki ima zelo gosto razvejano mrežo postajališč za avtodome. Ta postajališča so namenjena predvsem tistim popotnikom, ki potujejo na daljših razdaljah in se med potjo ustavijo, lahko prenočijo, praviloma si še ogledajo območje in turistične zanimivosti, obiščejo restavracijo ipd. Skratka, postajališče za avtodome je namenjeno samo za največ do 48-urni postanek, saj bi v nasprotnem primeru postajališče sodilo v kategorijo kampov. Pri tovrstnih postajališčih je dobrodošla tudi ostala ponudba, denimo kolesarske poti, saj je veliko imetnikov avtodomov tudi ljubiteljev kolesarjenja, informativne table, ki jim označujejo ostalo ponudbo. Mnogo avtodomarjev se namreč ne stacionirajo v kampih, ampak potujejo iz kraja v kraj iz države v državo, da doživijo čim več doživetij in si ogledajo čim več dežel. Za Krško je to pomembno predvsem zaradi tega, ker smo tudi mi del mreže in smo že vneseni v zemljevid postajališč evropske mreže. Nedavno smo bili objavljeni tudi v eni tujini reviji in ravno ta ponudba, promocija je tista, ki zatem pripelje širšo populacijo, predvsem tujcev na posamezno območje.«

Minuli petek je avtodomarska karavana najprej obiskala Kostanjevico, si ogledala tamkajšnje postajališče in se seznanila s turistično ponudbo otoka in okolice, zatem pa po ogledu posameznih krških znamenitosti sklenila prvi dan obiska na postajališču za avtodome v Krškem, kjer so za njihovo prijetno počutje poskrbeli članice in člani Društva vinogradnikov Sremič, ki so jih ob odprtem ognju pogostili s pečenim kostanjem in moštom, za prijetno glasbeno razpoloženje pa je poskrbel kitarist in pevec Alen Zabasu. V soboto je avtodomarska karavana nadaljevala popotovanje na štirih kolesih na Senovo, Brestanico in Radeče ter v poznih popoldanskih urah sklenila dvodnevni obisk na postajališču v Krškem.

B. M.
« Nazaj na seznam
»