Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Radeška papirnica: prisilne poravnave ne bo

Objavljeno: Ponedeljek, 25.01.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Bralci pišejo
papirnica_vhod_parkirisce

Radeška papirnica

Že skoraj štiri leta so trajale sodne obravnave, v katerih so družbe, povezane z nekdanjim prvim možem radeške papirnice Igorjem Rakušo, želele sprožiti postopek prisilne poravnave družbe Radeče Papir Nova d.o.o. Potem ko je prizadevanja Rakuševih »lovk« Okrožno sodišče v Celju po začetku prisilne poravnave zavrnilo, so se tri družbe pritožile na sklep celjskega sodišča, a njihovi pritožbi ni ugodilo niti Višje sodišče v Ljubljani. Radeška papirnica tako odslej ni več v nobeni obliki omejena s prisilnimi insolvenčnimi predpisi.

Strelski center Gaj (Pragersko), Strelski klub Central (Pragersko) in Interexpo Skupina (Hajdina) so upniški predlog za uvedbo prisilne poravnave vložili 9. marca 2017 in od vodstva radeške papirnice zaradi posojil terjale skoraj dva milijona evrov.
Vse tri družbe so povezane z nekdanjim direktorjem Rakušo, ki je bil ob vložitvi predloga že nekaj časa v sporu z vodstvom papirnice; nezanemarljiv je podatek na katerega velja spomniti, namreč, da so lastniki (arabski finančni sklad Emkaan Investments) Rakušo leta 2015 odstavili s položaja. Razlog: Domnevno sporni posli med Rakuševimi in radeškimi podjetji, v času ko je bil Rakuša še direktor papirnice, zaradi česar je na osnovi izsledkov posebne revizije tudi podjetje Radeče Papir Nova d.o.o. kazensko ovadilo Rakušo.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je celjsko sodišče lansko jesen med drugim ugotovilo, da veljavne terjatve upnikov v skupni vrednosti nekaj več kot 393 tisoč evrov ne dosegajo več odstotka, ki je potreben za začetek postopka prisilne poravnave. Kot je dodalo, bi lahko odobritev prisilne poravnave pomenila izigravanje zakonodaje. "Očitek, da gre v predmetni zadevi za zlorabo upniške prisilne poravnave, je bil utemeljen," je med drugim ugotovilo Višje sodišče v naši prestolnici.

Režun: Zmagala je papirnica!

Tomaž Režun, direktor proizvodnje Radeče Papir Nova: »To je zmaga vseh v podjetju, saj je prav vsak doprinesel k tej pomembni zmagi. Vesel pa sem tudi, da se je zaupalo in verjelo vodstvu, da so poteze pravilne in da so naše trditve podkrepljene s trdnimi dokazi. Verjetno si danes niti ne znamo predstavljati, kaj ta pomembna zmaga pomeni za našo dolino, saj zadaj niso le plače zaposlenih, pač pa izid, kakršnemu smo bili priča v tem mesecu pomeni veliko, veliko več.«
 
Doroteja Jazbec, spletni informativni portal Radeški utrip

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte