Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Redni remont končan – elektrarna znova zagotavlja električno energijo

Objavljeno: Četrtek, 02.05.2024    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
nek_o-nas_osebna-izkaznica_1

Nuklearna elektrarna Krško (foto: arhiv NEK)

​Električni generator Nuklearne elektrarne Krško je bil v četrtek, 2. maja 2024, ponovno priključen na elektroenergetsko omrežje.

"Po preverjanjih na nizki moči bomo v skladu s postopki postopoma zviševali moč elektrarne. Med rednim remontom, ki se je začel 1. aprila, smo zamenjali gorivo ter opravili načrtovana vzdrževalna dela, nadzorna testiranja in posodobitve. Delavci NEK ter poslovni partnerji iz lokalnega in mednarodnega okolja so s svojim strokovnim in zavzetim delom kakovostno opravili remontna dela in tako omogočili nadaljnje zanesljivo obratovanje elektrarne. Letošnji proizvodni načrt je 5,4 milijarde kilovatnih ur električne energije," so ob tem sporočili iz elektrarne.

V sredici reaktorja so 53 od 121 gorivnih elementov zamenjali s svežimi in tako zagotovili vir energije za obratovanje elektrarne do prihodnjega remonta, ki bo jeseni 2025. Opravili so načrtovana vzdrževalna dela, preverili celovitost materialov opreme in struktur ter izvedli več sto nadzornih testiranj, ki so potrdila ustreznost delovanja komponent in sistemov. Tudi v podaljšani obratovalni dobi nadaljujejo politiko stalnih tehnoloških izboljšav. Posodobitve, ki so jih končali med remontom, povečujejo jedrsko varnost ter razpoložljivost in zmogljivost elektrarne. 

Vir: NEK
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte