Časopis za pokrajino Posavje
4.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Redni remont zaključen, NEK spet zagotavlja električno energijo

Objavljeno: Torek, 29.10.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
nek_48730861533_o

Foto: M. Mirt

Nuklearna elektrarna Krško je bila danes, v torek, 29. oktobra 2019, ponovno vključena v elektroenergetski sistem, so sporočili iz elektrarne. Po preverjanjih na nizki moči bodo postopoma zviševali moč elektrarne.

"V 28 dneh, redni remont se je začel 1. oktobra, smo opravili menjavo jedrskega goriva, preventivna vzdrževalna dela in deset večjih naložb s področja tehnološke nadgradnje. Med remontom smo 56 od 121 gorivnih elementov, ki bodo zagotavljali vir energije za prihodnje leto in pol, zamenjali s svežimi. Izvedli smo obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme. Z več sto nadzornimi testi smo preverili  sisteme, strukture in komponente," sporočajo iz NEK.
 
Vsa dela so vodili in nadzirali zaposleni v NEK, pri njihovi izvedbi pa je poleg njih sodelovalo še več kot 1400 delavcev zunanjih izvajalcev iz Slovenije in Hrvaške ter izvajalcev specifičnih del v jedrski industriji iz mednarodnega okolja. Kakovost remontnih del je nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost, spremljale pa so jih tudi pooblaščene organizacije.

P. P./vir: NEK
« Nazaj na seznam