Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Remont v NEK končan, elektrarna spet zagotavlja električno energijo

Objavljeno: Torek, 08.11.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
NEK 016

Foto: arhiv PO

Nuklearno elektrarno Krško so v ponedeljek zvečer, 7. novembra 2022, ponovno priključili na elektroenergetski sistem, so sporočili iz elektrarne. Po preverjanjih na nizki moči bodo njeno moč postopoma zviševali.

"Med rednim remontom smo 56 gorivnih elementov od 121 zamenjali s svežimi; nova sredica bo vir energije za prihodnje leto in pol. Izvedli smo obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme ter več sto nadzornih testiranj. Rezultati potrjujejo, da je stanje sistemov, struktur in komponent brezhibno," sporočajo iz NEK.
 
Zaključenih je tudi 14 tehnoloških posodobitev, s katerimi bodo zagotovili zanesljivo dolgoročno obratovanje in tudi povečanje moči. Nova visokotlačna turbina bo predvidoma prispevala 10 megavatov moči oz. 90 gigavatnih ur večjo proizvodnjo električne energije letno. NEK bo s to zamenjavo dosegla največjo možno moč, ki jo lahko dosežejo jedrske elektrarne z dvema uparjalnikoma. Kot smo že poročali, je pri tej kompleksni posodobitvi prišlo do časovnega zamika, saj je zunanji izvajalec Siemens za izvedbo projekta oz. pripravo turbine in njenih podsistemov za obratovanje potreboval več časa, kot je načrtoval.

33. gorivni ciklus bo trajal do pomladi 2024. "NEK je tudi v preteklem ciklusu, ki se je končal z začetkom remonta 1. oktobra, dokazala svojo izjemno zanesljivost, ko je neprekinjeno obratovala 513 dni in zagotavljala stabilno oskrbo Slovenije in Hrvaške," so še zapisali v sporočilu za javnost.

P. P. 
« Nazaj na seznam
»