Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ribe kot okusna jed

Objavljeno: Torek, 29.10.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Ribe na solskih kroznikih, strokovna ekskurzija (238)

Strokovno-izobraževalna ekskurzija v okviru projekta Ribe na šolskih krožnikih je ponudila udeleženkam in udeležencem marsikaj zanimivega.

V okviru projekta Ribe na šolskih krožnikih, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ter potrjen na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, je včeraj potekala strokovno-izobraževalna ekskurzija po Posavju. Dan je ponudil marsikaj zanimivega, med drugim tudi ideje za pripravo rib na šolskih krožnikih.

RIBJI ŽIVELJ V RIBOGOJNICI

Ribe na solskih kroznikih, strokovna ekskurzija (37)

V dolini potoka Sopota, v katerem živi tudi potočni rak, je včasih delovalo 18 žag in 15 mlinov ter gozdna železnica.

Udeleženke in udeleženci so v zgodnjem ponedeljkovem dopoldnevu obiskali ribogojnico RD Radeče v Zagradu v dolini potoka Sopota v radeški občini, kjer jim je Branko Kavšek predstavil delovanje ribogojnice, v kateri gojijo potočne postrvi. Gre za eno manjših ribogojnic za valjenje iker in gojenje ribjega zaroda do odrasle dobe, ko jih spustijo v naravno okolje.

Zanimiv vpogled v gojenje rib je ponudil tudi obisk največje sladkovodne ribogojnice v Posavju in Sloveniji, ki se nahaja v občini Kostanjevica na Krki. V vodi, ki jo napaja izvirna voda potoka Studena, ki ima konstantno okoli osem stopinj Celzija, gojijo sedem vrst rib: postrvi šarenke, potočne postrvi, potočne zlatovčice, sulca, soma, sibirskega jesetra in krapa. Letno vzgojijo od 200 do 250 ton rib, za katere skrbijo dve ali več let, da zrastejo do želene velikosti in teže, da jih nato prodajo kupcem doma in v tujini.

SOBIVANJE V NARAVI

Ribe na solskih kroznikih, strokovna ekskurzija (174)

Ribja steza pri HE Blanca–Arto je primer dobre prakse in primerna za oglede tako šolskih kot ostalih skupin.

Življenje rib v naravnem okolju je predstavil predsednik Ribiške družine Sevnica Sandi Kosmač ob ogledu ribje steze pri HE Blanca–Arto, kjer je družba HESS postavila tudi informativne table z 32 vrstami rib, ki potujejo gorvodno in dolvodno po Savi. Del ribjega prehoda ob hidroelektrarni je sonaraven in se poskuša čim bolj približati naravnim razmeram z ne prehitrim vodnim tokom, da ribe lažje plavajo proti toku ter premagujejo višinsko razliko med zgornjim in spodnjim delom ribje steze, po kateri odplavajo do svojih drstišč (eno večjih je na reki Mirni, ki je desni pritok Save).

Ribe na solskih kroznikih, strokovna ekskurzija (246)

Prva pokušina ribje jedi je potekala v gostilni na Jagnjenici, kjer se uvaja v delo že peti rod.

Sobivanje človeka z naravo in življenjem v vodi je bilo mogoče opazovati ob urejanju ribnika v bližini ribiškega doma na Hotemežu pri Radečah, ki bo omogočal dostop tudi gibalno oviranim osebam. Predsednik RD Radeče Branko Zelič je med drugim povedal, da so v letošnjem maju ustanovili Zvezo ribiških družin Posavja in Zasavja, ki sega od Dobove do Litije in ima več kot tisoč članov. V društvu v zadnjem času več pozornosti namenjajo zeleniki, majhni ribi, ki živi v jatah v počasi tekočih in stoječih vodah in je pečena zelo okusna (spominja na morske girice).

RIBJE JEDI NA KROŽNIKIH

Ribe na solskih kroznikih, strokovna ekskurzija (231)

Na krožniku kot predjed: namaz iz dimljene postrvi na koruznem kruhu in karpačo na rukoli

V gostišču Jež na Jagnjenici so za goste pripravili file domače postrvi z žara na jesenski rižoti s kremo iz zelene bučke z baziliko in peno rdeče pese, v gostilni Žolnir v Kostanjevici na Krki so kot predjed ponudili namaz iz dimljene postrvi na koruznem kruhu in karpačo na rukoli, čemur je sledila še glavna jed, sicer ocvrt file postrvi s pirejem na poru, file šarenke z jurčki, file rdeče postrvi s tržaško omako in potočno zlatovščico z zelenjavo. Naštete jedi so bile zelo okusne.

Nosilec projekta Ribe na šolskih krožnikih, s katerim želijo približati jedi iz rib šolarkam in šolarjem pri šolskih malicah, je Občina Krško, sodelujejo pa še Občina Sevnica, Ribogojstvo Goričar iz Slivja pri Podbočju, OŠ Jurija Dalmatina Krško, Vrtec Krško, OŠ Brežice in OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki. Projekt se je začel v letošnjem juliju, zaključil se bo jeseni 2021.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte