Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Roman Žveglič novi predsednik KGZS

Objavljeno: Torek, 27.10.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Na muhi, Roman Zveglic (3)

Roman Žveglič je novi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije.

56-letni Roman Žveglič iz vasi Stržišče, ki je del KS Zabukovje v sevniški občini, je postal novi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Na ponovljenem glasovanju je prejel 29 od 54 glasov članov sveta KGZS, najvišjega organa zbornice (njegov nasprotnik, predsednik SLS Marjan Podobnik je prejel 25 glasov). Funkcijo predsednika zbornice, ki je z nekaj manj kot 106 tisoč člani največja nevladna kmetijska organizacija, bo opravljal prihodnja štiri leta.

Roman Žveglič, ki je član sindikata slovenskih kmetov od njegove ustanovitve leta 1993 in tudi njegov aktualni podpredsednik ter nekdanji poslanec SLS, se preživlja z obdelovanjem 25 hektarjev zemlje na hribovski kmetiji, kjer goji tudi govedo. Po izvolitvi je povedal, da bo zemljo obdeloval še naprej, vendar najverjetneje v manjšem obsegu. Ob tem je predstavil tudi nekatera področja delovanja: »V prvi fazi je potrebno dokončno uskladiti definicijo aktivnega kmeta in status družinskih kmetij. Druga stvar, ki je zelo pomembna, je sodelovanje, zato se bom povezal z vsemi nevladnimi organizacijami v kmetijstvu. Čas je, da začnemo stvari premikati na bolje.« Zavzel se bo tudi za večjo sledljivost živil: »Oglasi nam ves čas kažejo, da imamo v trgovinah samo slovenske izdelke in te reklame so zavajajoče. Ni pa nobene sledljivosti. Za ureditev tega področja se bom zavzel takoj.«

KGZS ima tudi dva nova podpredsednika in člane upravnega odbora in eden izmed članov upravnega odbora je Martin Mavsar z Gore v občini Krško.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško