Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Savaprojekt ob jubileju delovanja ZB NOB Krško daroval strokovno podlago

Objavljeno: Ponedeljek, 14.09.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
savaprojekt in NOB Krsko - spomenik v Zviki (1)

Na predstavitvi Savaprojektove storkovne podlage (z leve): Anton Petrovič, Peter Žigante in Lojze Štih

Na družbi Savaprojekt Krško, v kateri v letošnjem letu obeležujejo 45 let delovanja, so v preteklem tednu predstavili strokovno podlago za ureditev spomenika partizana Mateja Štermana v Žviki nad Krškim. Strokovno podlago so podarili krškemu občinskemu združenju za vrednote NOB.

Ker zaradi epidemioloških razmer v Savaprojektu, kot je povedal direktor Peter Žigante, ne nameravajo jubilej delovanja počastiti s prireditvijo, je izdelava in donacija strokovne podlage krškemu borčevskemu združenju ena izmed aktivnosti, ki so jih izvedli v ta namen. Po besedah Andreja Trošta, ki je bil eden izmed izdelovalcev strokovne podlage, se navedeni spomenik leta 1943 padlemu partizanu Mateju Šermanu nahaja na gozdi jasi v Žviki, sicer bolj znani po zbirališču prve krške borbene skupine. Šterman, po rodu iz Prekmurja, je padel v boju na Ilovi gori, njegove posmrtne ostanke pa je dala na Žviko v začetku 60-ih let prejšnjega stoletja prenesti njegova žena Terezija, ki je bila domačinka z Drnovega. Terezija Žičkar je zadnje počivališče moža umestila v manjši urejen spominski park, obdan s topovskimi granatami, spomenik, v katerega je vdelana spominska plošča Mateja Štermana, pa dala postaviti v obliki Triglava.

savaprojekt in NOB Krsko - spomenik v Zviki (6)

Damjana Pirc, izvršna direktorica za področje urbanizma in Andrej Trošt

Na Savaprojektu ocenjujejo, da si navedeno spominsko območje vsekakor zasluži obnovo, da bi lahko lokacija spominskega parka služila za priložnostne prireditve, z vložkom v ureditev pešpoti pa bi na dodani vrednosti pridobilo tudi samo mesto Krško in območje Žvike, ki je bila po 2. svetovni vojni tudi priljubljen prostor za druženje meščanov (več o posebnostih širši javnosti neznanega spominskega parka nad Krškim si lahko obširneje preberete v eni izmed prihodnjih številk časopisa Posavski obzornik).

Kot sta ob zahvali Savaprojektu za izkazano gesto in njihov prispevek v obliki donacije dejala predstavnika ZB NOB Krško, predsednik združenja Anton Petrovič in Lojze Štih, bi se dalo nekatera ureditvena dela, denimo obnovo pešpoti, izvesti že v relativno kratkem času, medtem ko bodo obnovo spominskega parka in spomenika umestili med prihodnje načrtovane investicije združenja.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.07.2019 | Redakcija

Zdravje je na udaru tudi poleti

04.09.2020 | Sporočilo

Evrosad - zakaj k nam?