Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Škoda v kmetijstvu po nedeljskem neurju ogromna

Objavljeno: Sreda, 02.09.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Neurje, posledica (27)

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič si je v družbi v. d. direktorja Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Damijana Vrtina in sevniškega župana Srečka Ocvirka ogledal posledice neurja.

V včerajšnjem popoldnevu si je posledice nedeljske ujme na kmetijskih površinah v sevniški občini ogledal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Cvetko Zupančič v družbi v. d. direktorja Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Damijana Vrtina ter župana Srečka Ocvirka.

Ob obisku gostov in ogledu nedeljske »hude ure« so bili pridelovalci sadja in zelenjave skoraj brez besed. 72-letni Stanko Felicijan s Šmarčne takšnega neurja, ki je prišlo nenadoma in silovito s točo v velikosti jajca, ne pomni. »Letos je polje s koruzo na 12 hektarih obetalo dober pridelek, a ga v parih minutah ni bilo več,« pove in se s pogledom ustavi še na preluknjani strehi hleva, v katerem ima 140 glav govedi.

Neurje, posledica (8)

Proti vetru in toči ni pomagala niti protitočna mreža.

Branko Pec iz Loke pri Zidanem Mostu ob ogledu nasada jabolk in hrušk na dobrem hektarju kmetijske površine razočaranja in žalosti ni skrival. »Imamo 'totalko', niti za žganjekuho ne moremo ničesar uporabiti,« pove ter pokaže razdejanje v sadovnjaku, ki ga je za seboj pustilo neurje. »Uničena so tudi drevesa, tako da si skoraj ne moremo nadejati pridelka dve ali pa tri leta. Razmišljamo, ali bomo sadovnjaka sploh ohranili,« je pripovedoval in ocenil, da je škode v obeh sadovnjakih za okoli 10 tisoč evrov, na stanovanjskih in gospodarskih objektih pa za okoli 30 tisoč evrov.

Neurje, posledica (32)

Poškodovani so tudi objekti.

Na ogled nasada jabolk Sadjarstva Blanca v bližini družine Pec je povabil tudi Jože Ratajc in pokazal, kako sta močan veter in toča poškodovala protitočno mrežo, zato je mnogo nedozorelih jabolk ležalo na tleh, sadeži pa so bili poškodovani tudi na vejah jablan.

Znana zelenjadarska družina Weber iz Loke pri Zidanem Mostu ima uničen nasad jagod, ki so ga uredili le nekaj dni pred neurjem, a pravijo: »Vendar smo, hvala bogu, vsi živi in zdravi in sedaj razmišljamo, kako naprej.«

S. R.

Več o neurju, ki je prizadelo določena območja v sevniški in radeški občini, v jutrišnji tiskani izdaji regionalnega časopisa Posavski obzornik.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam