Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Skupina GEN uspešno zaključuje leto 2016

Objavljeno: Sreda, 21.12.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Remont v NEK - reaktorska zgradba - Arhiv NEK

Remont v NEK

Skupina GEN poslovno leto zaključuje uspešno: uresničili so zastavljene cilje, vključno z najpomembnejšim, zanesljivo oskrbo z električno energijo iz nizkoogljičnih virov po konkurenčnih cenah, sporočajo iz skupine.

K dobrim rezultatom poslovanja je pomembno prispevala Nuklearna elektrarna Krško, kjer so uspešno izvedli obsežen remont in bodo dosegli načrtovano proizvodnjo. Na področju vodne energije je uspešno potekal največji energetski projekt v Sloveniji, izgradnja hidroelektrarne Brežice, ki prehaja v zaključne faze. Termoelektrarna Brestanica je z zanesljivostjo zagonov tudi v letošnjem letu potrdila svojo vlogo pri zagotavljanju stabilnosti elektroenergetskega sistema.

Gradnja HE Brežice - Arhiv HESS

Gradnja HE Brežice

Generalni direktor družbe GEN energija Martin Novšak izpostavlja, da so v luči zaostrenih tržnih razmer, ki so se nadaljevale tudi v 2016, zadovoljni z rezultati obratovanja elektrarn v skupini. Do konca leta bodo vse enote skupno proizvedle približno 3,3 TWh električne energije. Poslovni rezultati bodo na ravni skupine GEN sicer nekoliko nižji od dokaj optimistično zastavljenih načrtov, na ravni družbe pa skladno s planom pričakujejo dobiček okoli 15 milijonov evrov, pravi Novšak.  

Novšak - generalni direktor GEN - Avtor B. Peterlin

Generalni direktor družbe GEN energija Martin Novšak

Vrednost investicij in naložb, ki so jih letos izvedle družbe, vključene v skupino GEN, znaša skoraj 100 milijonov evrov investicij. Med najpomembnejšimi so tehnološke nadgradnje v NEK, nadaljevanje izgradnje verige hidroelektrarn na spodnji Savi in začetek zamenjave plinskih turbin v Termoelektrarni Brestanica.

Na področju trgovanja in prodaje električne energije bosta družbi GEN-I in Elektro Energija s povezovanjem okrepili konkurenčni položaj in skupaj ponujali inovativne rešitve na energetskih trgih Slovenije, sosednjih držav ter trgih Jugovzhodne Evrope.

V GEN poudarjajo, da je Slovenija pred ključnimi strateškimi odločitvami, ko lahko s premišljenim in realnim energetskim konceptom izbere trajnostno oskrbo z energijo, ki bo omogočila dejanske korake v smeri nizkoogljične družbe ter bo hkrati ekonomsko in družbeno sprejemljiva. »Vse to omogoča dolgoročna uporaba jedrske energije, ki Sloveniji že zdaj zagotavlja konkurenčno ceno električne energije in prispeva tako h konkurenčnosti slovenskega gospodarstva kot k znižanju zneskov na položnicah za elektriko. Če naj to velja tudi v prihodnosti, je pomembno, da se v pravem trenutku odločamo za prave investicije. Verjamemo, da je JEK 2 prava investicija in upamo, da bo odločitev sprejeta pravočasno,« je zaključil Martin Novšak.

Vir: GEN energija
 
« Nazaj na seznam