Časopis za pokrajino Posavje
17.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sloga domačinov pripeljala do energetsko samooskrbne vasi

Objavljeno: Sobota, 28.08.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Zavrate, soncna energija (55)

Majhna hribovita vas Zavrate v radeški občini je postala energetsko samooskrbna vas.

Hribovita vasica Zavrate, mimo katere vodi lokalna cesta na Kum, leži v občini Radeče in ima devet večjih kmetij, na katerih živi okoli 50 prebivalk in prebivalcev.

Omenjena vas je postala prva slovenska samooskrbna vas z električno energijo na obnovljiv vir, kajti s priklopom na sončni elektrarni na dveh lokacijah s skupno vršno močjo 50 kW bodo imeli vsi v vasi  dovolj elektrike za vse svoje potrebe. Projekt 100-odstotne energetske samooskrbe, ki ga je omogočila skupina Sonce energija, so predstavili pretekli četrtek pod kozolcem na Novakovi kmetiji, na kateri je odraščal Gregor Novak, pobudnik postavitve sončnih elektrarn v vasi ter solastnik skupine Sonce in direktor platforme SunContract.

ZNESEK NA POLOŽNICI ZA ELEKTRIKO BO MANJŠI

Zavrate, soncna energija (41)

Pobudnik postavitve sončnih elektrarn v vasi Zavrate Gregor Novak ter razvojni vodja projekta Matej Trošt

»Trenutna ocena je, da bo vas Zavrate, s predhodno in novo nameščeno sončno elektrarno, pridelala trikrat več elektrike, kot jo bo porabila,« je novo in okolju prijaznejšo pridobitev predstavil gostitelj ter dodal, da domačini na Zavratah ne bodo več plačevali omrežnine, ampak le priklop na omrežje, tisti, ki so se samo priključili, pa še najem elektrarne. Ob tem je še poudaril, da se prizadevanja za skupnostno samooskrbo podjetja tu šele začenjajo, saj so v načrtu že novi projekti. »V teku je izgradnja samooskrbnega centra mesta Radeče, načrtujemo pa še eno samooskrbno vas v radeški občini in še v nekaterih drugih delih Slovenije,« je razkril ter nadaljeval, da je cilj, da bi Slovenija v naslednjih 20 letih postala popolnoma energetsko samooskrbna dežela. »S tem lahko prispevamo k zelenemu dogovoru EU. Opažamo namreč, da mlajše generacije stavijo najprej na okoljski, potem pa na ekonomski vidik. Okoljski vidik je dolgoročen, ekonomski pa ima danes takojšnji učinek,« je pojasnjeval Gregor Novak ter predstavil očeta ter mladoletnega sina, ki sta sedela v prvi vrsti med vaščankami in vaščani, ki so pokazali, da je v slogi moč. Ob tem je 86-letni Pavle Novak s posebnim leskom v očeh pohvalil sina ter njegovo skrb za ostarela starša, ki jima je obnovil hišico, a skrbi tudi za urejenost kmetije, čeprav živi z družino v slovenski prestolnici.

ZELENA ENERGIJA ZA SAMOOSKRBO

Zavrate, soncna energija (60)

Spominsko ploščo na prvo energetsko samooskrbno vas v Sloveniji so odkrili (od leve proti desni): Roman Gregorn, Franc Bogovič, Tomaž Režun, Gregor Novak in Matej Trošt.

Roman Gregorn, direktor podjetja SONCE energija, je izpostavil: »Po skoraj 15 letih od našega prvega fotovoltaičnega projekta se lahko pohvalimo z več kot tisoč uspešno realiziranimi projekti tako na področju samooskrbe za gospodinjstva in kmetije kot tudi projekti za poslovne stranke in industrijo. Temu bogatemu naboru sedaj dodajamo še prvo skupnostno samooskrbo, ki deluje v skladu z novo sprejetim zakonom o spodbujanju obnovljivih virov in bo omogočala, da se bo celotna vas napajala izključno iz naravi prijaznih virov energije.«

V predstavitvi, v katero sta se vključila še predsednik Združenja slovenske fotovoltaike Primož Tručl in razvojni vodja projekta Matej Troš, ki je vodil tehnični del izvedbe, je bilo slišati, da ta povsem nov poslovni model stremi k decentralizaciji energetskega trga ter ponuja izključno elektriko iz različnih obnovljivih virov. Ker platforma omogoča neposredno povezovanje proizvajalcev elektrike s končnimi porabniki, so izločeni trgovci električne energije, ki zaračunavajo provizijo, lastnikom samooskrbnih elektrarn pa omogoča prosto razpolaganje z viški proizvedene elektrike iz preteklega leta.

RABA OBNOVLJIVIH VIROV KORAK K ZELENI SLOVENIJI

Novo pridobitev ter složnost vaščank in vaščanov v vasici Zavrate je pohvalil radeški župan Tomaž Režun ter med drugim omenil, da v občini že več let aktivno spodbujajo izvajanje projektov, ki temeljijo na samooskrbi ter obnovljivih virih energije. Evropski poslanec Franc Bogovič je poudaril, da projekt 100-odstotne samooskrbne vasi pomeni velik mejnik pri uvajanju obnovljivih virov ter pomemben korak k boljši in bolj zeleni Sloveniji ter Evropi. »Menim, da so prav obnovljivi viri energije tisti, ki lahko odločilno pripomorejo k doseganju okoljsko-energetskih ciljev EU ter hkrati dajo nove priložnosti evropskemu kmetijstvu in podeželju,« je menil.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»