Časopis za pokrajino Posavje
10.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slovenski in tuji sadjarji zasedajo na 4. kongresu v Krškem

Objavljeno: Petek, 20.01.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_2197

Z leve dr. Miha Humar in dr. Metka Hudina, Franc Bogovič in mag. Miran Stanko

Pod tematskim naslovom Slovensko sadjarstvo na razpotju se je danes dopoldne v Krškem pričel 4. Slovenski sadjarski kongres, na katerem se bo 130 pridelovalcev in strokovnjakov iz Slovenije in tujine seznanilo s stanjem in sodobnimi trendi v pridelavi, rodnem trendu sadnih dreves, kakovosti sadja, tehnologijah in genskih virih ter sortah, namakanju in varstvu rastlin.

DSC_2241

Hermina Oberstar z MKGP

Kongres je s pozdravnim govorom udeležencem odprl krški župan mag. Miran Stanko, v uvodu pa so zbrane nagovorili še evropski poslanec Franc Bogovič, ki je spregovoril o evropski kmetijski politiki in ukrepih s strani Evropske unije, predsednik Sadjarskega društva Slovenije Robert Veberič, dr. Miha Humar in prof. dr. Metka Hudina z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Hermina Oberstar z Direktorata za kmetijstvo resornega ministrstva. Kot je slednja povedala, danes predstavljajo skupne površine intenzivnih sadovnjakov v Sloveniji 4.370 ha in so od leta 2013 do danes porasle za 9 %. Vzporedno s tem se konstantno povečuje tudi obseg ekoloških površin sadja, saj je v ekološko kontrolo vključenih že skoraj 1.500 ha sadovnjakov. Z mrežami proti toči je pokritih že skoraj polovica jablanovih nasadov, v programskem obdobju 2007-2013 pa je bilo v okviru programa razvoja podeželja skupaj izplačanih 39,6 mio € v okviru ukrepov, ki se nanašajo na sadjarstvo. Poleg tega Slovenija že vse od leta 2014 dalje uspešno izvaja ukrep za stabilizacijo trga s svežim sadjem in zelenjavo ter za preprečevanje in obvladovanje kriz zaradi podaljšanja ruske prepovedi uvoza nekaterih izdelkov iz EU v Rusijo. V ta namen je bilo v teh letih, ko je prišlo do umika prek 5000 ton jabolk, 235 ton hrušk in 20 ton paradižnika, izplačanih prek 1,4 mio €.

DSC_2231

Predsednik slovenskega sadjarskega društva Robert Veberič

Že osmo leto se izvaja tudi shema šolskega sadja in zelenjave, to je brezplačno razdeljevanje dodatnega obroka sadja in zelenjave učencem po osnovnih šolah in zavodih: »Število vključenih šol je doseglo že 90 %. Na šolsko leto se v povprečju razdeli 530 ton svežega sadja,« je še povedala Oberstarjeva. Zbrane je seznanila tudi s povečanjem sofinanciranja zavarovalne premije zaradi naravnih nesreč v letošnjem letu iz 30 na 40 %. Potem ko je Sektor sadja v prvi polovici minulega leta na kmetijskem ministrstvu potrdil vstop sektorja sadja v sektorsko promocijo, se sadjarji že intenzivno pripravljajo na vstop v doslej najbolj obsežno shemo kakovosti Izbrana kakovost - Slovenija. Z navedeno shemo kakovosti bodo sadjarji potrošnikom dali jasen znak, da je sadje v celoti pridelano v Sloveniji ter da so proizvodi iz sadja pridelani in predelani v Sloveniji. Oberstarjeva je še poudarila, da je znanja na področju sadjarstva v Sloveniji veliko, manj pa so sadjarji uspešni pri samem povezovanju, saj v Sloveniji še vedno ni priznane organizacije proizvajalcev po vzoru evropskih držav. Na MKGP so sicer že konec leta 2014 sprejeli Pravilnik o priznavanju organizacij proizvajalcev v sektorju sadja in zelenjave, oljčnega olja in namiznih oljk ter hmelja, vendar naj bi bila prva organizacija proizvajalcev priznana šele letos.

V dveh dneh bo na kongresu predstavljenih 44 referatov in 13 posterjev, ki bodo pokrivali različne sadne vrste in tehnološke pristope, sicer pa je uvodni del kongresa, ki ga je povezovala Petra Rep Bunetič, udeležencem popestrilo več nastopajočih glasbenih zasedb, in sicer Godalni orkester in Trobilni kvintet Glasbene šole Krško ter vokalna zasedba Glasbeno-izobraževalnega zavoda za vse generacije - POPsi.

B. M.
« Nazaj na seznam