Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sodniško piščalko zamenjal za kuhalnico

Objavljeno: Sobota, 23.05.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Tonckov dom na Lisci (9)

Lisca je priljubljena pohodniška in izletniška točka.

Sončni dnevi kličejo po gibanju v naravi in marsikoga je razveselila novica, da je Tončkov dom na Lisci po temeljiti obnovi gostinskih delov ponovno odprl vrata.

Občina Sevnica, ki je lastnica objekta, je sredstva za celovito obnovo v višini 198.857,50 evrov pridobila v sklopu projekta Ribe na naravovarstvenem območju s strani Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, saj je namen projekta spodbujanje oskrbe prebivalstva z lokalno vzgojenimi svežimi sladkovodnimi ribami ter ribjimi izdelki, kar bo, pojasnjujejo, prispevek k razvoju sladkovodne akvakulture in bolj zdravim izbiram v prehrani.

Tonckov dom na Lisci (30)

Notranji gostinski prostori Tončkovega doma so obnovljeni.

V okviru omenjenega projekta so bili preurejeni pritlični prostori Tončkovega doma s povezavo v zgornje nadstropje. Lično je prenovljen vhod in predprostor doma, v katerem je na novo urejen kot s klopmi in z dodatnimi grelnimi enotami. Novo podobo je dobil točilni pult, za katerim je na novo urejen prostor, ki je namenjen shranjevanju živil in pranju posode. Večnamensko sobo, v kateri so bile mnoga leta na ogled fotografije Titovega obiska Lisce, po novem krasi natis perorisbe Antona Rojca, ki prikazuje Tončkov dom in Jurkovo kočo. V prostor je nameščen še nov TV sprejemnik. Soba je urejena kot stalen razstavno izobraževalni prostor. V celoti je prenovljena in na novo opremljena kuhinja, ki je sedaj primerna tudi za pripravo sladkovodnih rib.

Tonckov dom na Lisci (26)

Po več kot štirih desetletjih je kuhinja doživela obnovo.

»Vesel sem, da je Tončkov dom ponovno odprt, kajti Lisca ima za nas poseben pomen. Kar je za Ljubljančane Šmarna gora, je za nas Lisca, tako da želim novemu najemniku uspešno delo in dobro razumevanje s pohodniki in obiskovalci. Pomembna je tudi kuhinja, kajti sodim v generacijo tistih, ki se z veseljem spominjamo naše Marjanke, zaradi katere so mnogi hodili na Lisco, saj je bila odlična kuharica in vedno dobre volje,« pove pohodnik Miran Kozmus.

NOV NAJEMNIK Z NOVO PONUDBO IN NAČRTI

Tonckov dom + Tomaz Rantah (2)

Tomaž Rantah je novi najemnik Tončkovega doma.

Temeljite obnove prostorov se je razveselil tudi nov najemnik Tončkovega doma – Tomaž Rantah iz Sevnice, ki je prve obiskovalke in obiskovalce sprejemal v včerajšnjem sončnem petkovem dopoldnevu. »Zame je to nov izziv, ki sem si ga želel že dalj časa, saj sem po osnovni izobrazbi kuhar, vendar sem potem obiskoval še višjo gostinsko šolo v Mariboru, na višji šoli strokovni šoli v Šentjurju pri Celju pa sem zaključil še študij živilstva in prehrane,« pove sogovornik z nasmehom na obrazu in nadaljuje, da bo vsaj na začetku delo potekalo v sodelovanju z družinskimi člani, tako da bo glavna kuharica v novi kuhinji kar njegova mati, a ob njej bo kuhalnico vrtel tudi sam. Na jedilniku bodo predvsem domače jedi pa Jurkov praženec in palačinke. Del načrtov so tematski dnevi s pripravo določenih jedi in takrat bo zadišalo tudi po okusnih ribjih jedeh. »Riba mora biti sveža, ne želim ponujati nekih zmrznjenih rib, in tako bomo imeli tudi posebne ribje dneve,« pojasni in doda, da bodo čez nekaj časa morda začeli tudi z nedeljskimi kosili.

Tomaž Rantah je bil več kot 20 let rokometni sodnik, a pred tem je bil tudi rokometaš, ki je z rokometom kot igro zaključil, ko bi se moral priključiti članski ekipi RK Sevnica, v kateri je že igral njegov starejši brat Nejc. »Odslej bom rokometne tekme spremljal samo še s tribune za gledalce,« pove in doda, da sedaj po njegovih stopinjah hodi sin Nik, ki je član RK Krško.

NA LISCO S HELIKOPTERJEM SLOVENSKE VOJSKE

Tonckov dom na Lisci (45)

Podpolkovnik Janez Gaube, ki je poveljnik 15. polka slovenskega vojaškega letalstva, in sevniški župan Srečko Ocvirk sta na Lisco prispela z vojaškim helikopterjem.

Na ogled obnovljenih prostorov na Lisci je v sončnem petku prispela tudi helikopterska posadka Slovenske vojske vojašnice iz Cerkelj ob Krki, ki v mesecu maju izvaja taktične vojaške vaje Preskok 2020 tudi na širšem območju Posavja. S tričlansko posadko sta prispela še podpolkovnik in poveljnik 15. polka slovenskega vojaškega letalstva Janez Gaube in sevniški župan Srečko Ocvirk.

»Občina Sevnica je v območju civilnovojaškega sodelovanja z Vojašnico Jerneja Molana iz Cerkelj ob Krki in s komandantom vojašnice sva se po delovnem srečanju odločila še za polet s helikopterjem. Polet je bil izredno lep, a morda malce prekratek, kajti v tako lepem vremenu se izredno lepo vidi celotna občina,« je povedal župan kmalu po pristanku. »Župana sem med drugim seznanil s serijo vojaških vaj Preskok 2020, ki so del rednega usposabljanja. Gre za serijo vaj Slovenske vojske, ki se bodo večinoma odvijale v občini Brežice in Kostanjevica na Krki, skozi občino Sevnica pa poteka transportna pot, zato bo morda občasno povečana prisotnost vojaških vozil na terenu. Vojaške vaje, v katerih sodeluje okoli 2.500 vojakov, potekajo v sodelovanju in koordinaciji s Civilno zaščito in Policijo,« je pojasnil namen obiska in prihoda na Lisco podpolkovnik Gaube.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam