Sprejem za z Michelinovima priznanjema nagrajena Tomiča in Repovža
Objavljeno:
Sreda, 17.06.2020 Rubrika:
GOSPODARSTVO Redakcija
Grega Repovž in Jure Tomič
V Michelinovo "rdečo biblijo", kakor je poimenovan najprestižnejši svetovni Michelinov turistični vodnik, so kulinarični inšpektorji, ki so na podlagi svojih kriterijev po izbranih restavracijah preko nenapovedanih obiskov ocenjevali kakovost slovenske hrane, kreativnost kuharjev pri oblikovanju krožnikov, izvirnost njihovih receptov ter kakovost lokalnih sestavin, uvrstili tudi
Ošterijo Debeluh iz Brežic in
Gostilno Repovž iz Šentjanža.
V brežiški Mestni hiši so zanju zavodi s področja turizma in podjetništva pripravili sprejem.
Na včerajšnji prvi Michelinovi podelitvi v Sloveniji, ki je potekala na Ljubljanskem gradu, je pet slovenskih restavracij prejelo eno Michelinovo zvezdico, ki se podeljuje za visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka, dve Michelinovi zvezdici pa je prejela Hiša Franko s kuharsko mojstrico
Ano Roš, ki se je z odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, uvrstila med skupno 473 restavracij po vsem svetu, ki se ponašajo z dvema zvezdicama. Priznanje “Bib Gourmand”, ki se podeljuje za dobro razmerje med ceno in kakovostjo, je med skupno devetimi prejemniki prejela Gostilna Repovž iz Šentjanža - v njenem imenu
Grega Repovž -, med skupno 37 prejemnikov priznanja “The Plate Michelin” ali krožnik Michelin, ki se podeljuje za uporabo svežih surovin, skrbno pripravljen ter dober obrok, pa se je uvrstila Ošterija Debeluh iz Brežic - zanjo
Jure Tomič. Poleg navedenih priznanj je bil šestim restavracijam podeljen še piktogram trajnostnosti, to je zavzemanje za ohranjanje okolja ter iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks pri vsakodnevnem delu.
S prejetima priznanjema Gostilne Repovž in Ošterije Debeluh je posledično tudi turistična destinacija Čatež in Posavje postala del Michelinovega turističnega vodnika, je na sinočnjem sprejemu Grege Repovža in Jureta Tomiča v Mestni hiši v Brežicah dejala
Katja Čanžar, vodja destinacijskega managementa. Sprejem zanju so družno pripravili posavski zavodi s področja turizma in podjetništva, ZPTM Brežice, CPT Krško in KŠTM Sevnica, v sodelovanju s posavskimi vinarji in kulinaričnimi ponudniki iz lokalnega okolja. Čestitkam obema nagrajencema sta se poleg direktoric navedenih zavodov in njunih prijateljev ter podpornikov pridružila tudi župana občin Brežice in Sevnica,
Ivan Molan in
Srečko Ocvirk.
Več o tem, kako sta priznanji pokomentirala za naš časopis Jure Tomič in Gregor Repovž, pa si preberite v pripravljajoči novi številki Posavskega obzornika, ki zaradi prazničnega četrtka izide že dan prej, to je 24. junija.
B. M.