Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečanje ministra Počivalška z gospodarstveniki območja občine Bistrica ob Sotli

Objavljeno: Nedelja, 23.05.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
bistrica_ob_sotli_minister_pocivalsek_z_gospodarstveniki (10)

Na srečanju z gospodarstveniki bistriške občine z okolico (z leve): mag. Grega Kordež, minister Zdravko Počivalšek, župan Franjo Debelak in Aleš Seidl

V petek se je med obiskom Kozjanskega in Obsotelja minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ustavil tudi v Bistrici ob Sotli, kjer se je srečal s tamkajšnjimi predstavniki gospodarstva in podjetništva, nato pa si ogledal še proizvodni obrat šmarskega podjetja AS system d.o.o., ki je pred kratkim zagnalo proizvodnjo v nekdanjih prostorih Gorenja v Bistrici ob Sotli.

V dvorani Kulturnega doma Bistrica ob Sotli je ministru najprej zaželel dobrodošlico župan Občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, poleg njega pa pozdravil tudi mag. Grego Kordeža, generalnega direktorja Direktorata za regionalni razvoj na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ter direktorja podjetja AS system d.o.o. Aleša Seidla, ki je tudi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah. Po Debelakovih besedah je podjetniški ’naboj’ glede na majhnost občine relativno velik, tisto, kar predstavlja dodano vrednost, sta majhno podjetništvo in kmetijstvo, »seveda pa ne smemo podcenjevati tudi drugih področij, kot sta npr. kultura in šport«. Dodal je, da so pred tem Počivalšku in Kordežu predstavili tudi načrte za gradnjo telovadnice in vrtca v Bistrici, ki ju bodo gradili s pomočjo države. »Vesel sem pozitivnega odziva, ker ta vlada želi, da slovensko podeželje ne samo životari, ampak tudi preživi, in to kvalitetno,« je dejal.
bistrica_ob_sotli_minister_pocivalsek_z_gospodarstveniki (23)

Ogled prostorov podjetja AS system d.o.o.PKP: doslej izkoriščene (le) 3 milijarde od 6

Minister Počivalšek je gospodarstvenikom na začetku namenil naslednje besede: »V gospodarstvu ste se transformirali, naredili ste nek korak, se prilagodili in v tem okolju naredili uspešne zgodbe, medtem ko politika tega ni naredila. Še vedno smo v preteklosti in se prepiramo, kateri je od teh, kateri od onih.« Zadnji leti je označil za najtežji v njegovem delovnem obdobju. V tem času se je naučil, »da je biti sredina, ki gleda naprej, biti konstruktiven najtežje«. V nadaljevanju je povedal, da aktualna vlada ni imela še nobene možnosti karkoli pokazati na gospodarskem področju, kajti po zaprisegi 13. marca lani je takoj razglasila epidemijo »in to ste konec koncev v največji možni meri občutili gospodarstveniki«. Dodal je, da so se kljub temu trudili in naredili naslednje: »Z ukrepi smo se prednostno borili, da bi vsa podjetja ostala in bi ohranili čim več delovnih mest, da ne ponovimo napake iz let 2008 in 2009, ko je marsikatero podjetje propadlo zaradi prepočasnega ukrepanja države.« Lani so v začetku epidemije sprejeli zelo tvegano odločitev, kot je izpostavil, in sicer so se v nasprotju z nekaterimi državami odločili, da industrije ne zaprejo. Priznal je, da ga je bilo strah te odločitve, saj nihče ni vedel, kaj se bo zgodilo.
bistrica_ob_sotli_minister_pocivalsek_z_gospodarstveniki (32)

Pogled v proizvodni prostor podjetja AS system d.o.o. v Bistrici ob Sotli

Hvaležen je gospodarstvu, da je še posebej v lanskem prvem valu ravnalo odgovorno, saj ni bilo niti enega resnega žarišča okužb v slovenskem gospodarstvu. Spomnil je na sprejem osmih protikoronskih paketov (PKP). »Če bi povsem sam odločal o tem, ne bi delil toliko denarja, saj smo bili na nekaterih področjih preveč radodarni,« je priznal in dodal, da je ponosen na sprejete ukrepe, s katerimi so omogočili podjetjem, da so ohranila delovno silo skozi inštrument čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, univerzalnega temeljnega dohodka za s.p., delnega pokrivanja fiksnih stroškov itd. »Teh zadev je v teh osmih zakonih napisanih za 6 milijard evrov, doslej pa so izkoriščene 3 milijarde. Daleč od tega, da je to idealno,« je pokomentiral.

Počivalšek: Kot odgovorni gospodarstveniki prispevajte k čim večji precepljenosti zaposlenih

Počivalšek je še povedal, da je vseskozi zagovarjal tezo, da je treba tiste s področja storitvenih dejavnosti, ki so bili zaprti in so spoštovali ukrepe, odpirati, tiste, ki pa ukrepov niso spoštovali, pa sankcionirati. »A do tega nismo prišli,« je dodal. Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je v drugih državah, npr. v Avstriji, že kar samoumeven, saj se po njegovem brez izpolnjevanja enega od teh pogojev ne bo dalo priti v nek javni prostor. Prepričan je, da bo turizem v post-covidnem obdobju drugačen, bolj v mehurčkih in apartmajskih zgodbah kot pa masovnih. »Prosim, da se zavedate, da bomo morali imeti do zdravja odgovoren odnos,« je poudaril in dodal, da je v tej fazi ključno, da kot odgovorni gospodarstveniki prispevajo k temu, da se čim več ljudi precepi, »kajti če ne bomo imeli dobre precepljenosti, bi znali imeti v drugi polovici leta težave«. Zato se z zbornicami dogovarjajo, da bi v podjetja z več kot 50 zaposlenimi prišle mobilne cepilne enote, ki bi organizirano izvajale cepljenje zaposlenih. »Naše gospodarstvo bo preživelo, če bomo imeli možnost gibanja znotraj države pa tudi izven,« je povedal in dodal, da je slovensko gospodarstvo padlo manj in raste bolj, kot je bilo napovedano, ter ima boljše pogoje od ostalih gospodarstev, da se bo »pobralo«, kljub temu da je visoko izvozno orientirano. Za napredek našega gospodarstva je po njegovih besedah potrebna »ne osvobodilna, temveč razvojna fronta vseh naprej usmerjenih ljudi«.
bistrica_ob_sotli_minister_pocivalsek_z_gospodarstveniki (35)

Direktorju, županu in ministru se je na spominski fotografiji pred vhodom podjetja pridružil tudi bistriški podžupan Dušan Berkovič (levo).


Na obmejnih območjih želijo podjetnikom omogočiti investicije v proizvodna delovna mesta

»Vlada, ministrstvo in stranka, ki jo vodim, podpiramo enakomeren regionalni razvoj. Želimo, da je povsod po Sloveniji, posebej pa na obmejnih demografskih območjih značilno in logično, da tudi tu dobiš delovno mesto, da mladi s pomočjo solidne plače ostanejo doma, in sicer pod pogojem, da si v domačem kraju ustvarijo družino in kariero, kajti v nasprotnem primeru bomo leta 2030 po večini živeli v štirih, petih slovenskih mestih, vse ostalo bo pa prazno,« je še izpostavil. Po ministrovih besedah bodo tudi na tem področju naredili premik, saj se bodo potrudili, da spremenijo zakon o regionalnem razvoju, po katerem želijo na demografsko ogroženih obmejnih območjih omogočiti podjetnikom investicije v proizvodna delovna mesta. »Ker želimo spodbujati slovenski način življenja, ki pomeni, da živimo razpršeno in ne v mestih, ter je na kratek rok dražji, na dolgi rok, v kar smo prepričani, pa cenejši, saj je treba imeti v vasi še kakšno šolo, pošto itd.,« je dodal Počivalšek in omenil še en njihov načrt – želijo liberalizirati pridelavo in predelavo medicinske in indijske konoplje, ki ima večjo vsebnost THC, »ne zato, da bi jo kadili, ampak zato, da bi ustvarili eno vejo industrije, ki lahko v desetih letih ustvari vsaj milijardo prometa, saj je ta kultura za farmacevtsko industrijo izrazito zanimiva, ter da se ta zadeva pri nas predeluje in prodaja«.

Kordež je povedal, da za podeželska, ruralna območja na ministrstvu že pripravljajo program za pomembna problemska območja, s katerim bodo z raznimi ukrepi, kot so npr. spodbujanje gospodarskih aktivnosti, vlaganje v lokalno infrastrukturo itd., pomagali podeželskim občinam. Dejal je, da je program v usklajevanju na ministrstvu, naslednji teden ga nameravajo poslati tudi ostalim resorjem in vsem 12 regionalnim agencijam, od katerih pričakujejo odziv, v juniju pa vladi v proceduro. Omenil je še, da so v zadnjem obdobju začeli podpirati tudi mala in srednje velika podjetja z raznimi razpisi.

Z odprtjem obrata v Bistrici ob Sotli so videli potencial razvoja podjetja

Direktor podjetja AS system d.o.o. Seidl, ki je v Bistrici kupil objekt, v katerem je do konca lanskega leta skoraj 40 let deloval obrat Gorenja, je na vprašanje, zakaj se je odločil odpreti podružnični obrat svojega podjetja še v tem kraju, odvrnil, da so v tem videli potencial možnosti razvoja podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo vijakov in jeklenih sider, saj lokacija proizvodnje pri tem nima vpliva, prav tako niso vezani na število ljudi, ampak so po njegovem odvisni predvsem od pridnih rok. »Smo eno srečnih podjetij, ki mu je covid prinesel možnost razvoja tudi na tujih trgih,« je poudaril in dodal, da se proizvodna podjetja trenutno soočajo s pomanjkanjem osnovnih surovin, vsakodnevnimi podražitvami itd.

Vedno bolj agresiven pristop inšpekcijskih služb

bistrica_ob_sotli_minister_pocivalsek_z_gospodarstveniki (12)

Borut Šprajc (spredaj) in Srečko Kunst (zadaj)

Minister je na srečanju odgovarjal tudi na nekatera vprašanja udeležencev. Oglasila sta se samostojna podjetnika Borut Šprajc in Srečko Kunst. Prvi je med drugim izpostavil težavo pri podaljšanju moratorija na odplačevanje kreditov, različna merila pri vračanju državne pomoči ter vedno bolj pogoste obiske in agresiven pristop inšpekcijskih služb, pogosto pri gostincih. »Politika kaznovanja je bistveno bolj agresivna kot včasih. To, kar sta bila včasih opomin ali dobronamerno opozorilo inšpektorja, so zdaj zapisnik, prekrškovni organ in kazen po zelo hitrem postopku,« je opisal Šprajc dodal, da jih je kar malo strah, kaj se bo še dogajalo. Kunst ga je dopolnil, da so poleg njihovega osnovnega dela izpostavljeni še sedmim inšpekcijskim nadzorom, zato je logično pričakovati, da se vseh zadev enostavno ne da imeti pod kontrolo. Minister je zatrdil, da ima tržna inšpekcija, za katero osebno odgovarja, navodilo, da najprej opozarja in niti približno, da že kar takoj kaznuje. »Lahko dam roko v ogenj, če ni tako, pa me, prosim, obvestite,« je dejal. Kunst je potrdil ministrove besede, rekoč, da s tržno inšpekcijo niso imeli težav, problem pa so nekatere druge inšpekcije, ki očitno kaznujejo že takoj »na prvo žogo«. Kunsta je še zanimalo, kdaj bo vlada sprejela interventni zakon za gostinstvo in turizem, dodal pa je še svoje mnenje, da so njihovi zaposleni preveč odvisni od delodajalca, ki je trenutno v težki situaciji, zato ljudje odhajajo iz te panoge, je pojasnil. »Država bo morala poskrbeti tudi za naše delavce, ki si za izgubo prihodka v času zaprtja zaslužijo vsaj delno povračilo, če že ne kaj drugega,« je poudaril in opozoril, da bo kmalu minil že peti mesec tega leta, pa še vedno niso prejeli lanskega regresa. Počivalšek je obljubil, da ga bodo dobili, problem je samo, ali bo to pravočasno ali ne. Menil je še, da se bodo morali gostinci pa tudi še v katerih drugih panogah v post-covidnem obdobju, ki bo zaznamovano z določenimi pogoji, reorganizirati in organizacijsko spraviti na nivo, da bodo lahko »živeli«, zato bo treba po njegovem dobro premisliti, na kak način bo država priskočila na pomoč in da bo le-ta upravičena. Izrazil je upanje, da bo prej omenjen interventni zakon, s katerim se strinja tudi predsednik vlade, sprejet kmalu oz. vsaj do poletja. Počivalšek je še navedel, da na ministrstvu predvidevajo, da bodo t. i. industriji srečanj (organizacija prireditev, sejmov itd.) v primeru naknadno odpovedanega dogodka zaradi zdravstvene situacije krili 80 % vseh stroškov. Prav tako si po njegovem prizadevajo, da bodo za tiste, ki jim je promet upadel za več kot 70 %, del izgubljenih sredstev pokrili oz. jim kako drugače priskočili na pomoč.

Srečanje z gospodarstveniki se je zaključilo z ogledom podjetja AS system d.o.o., kjer se je minister seznanil s proizvodnjo, ki je stekla pred dobrim mesecem, in predstavitvijo načrtov podjetja v prvi fazi za rešitev izgubljenih delovnih mest zaradi zaprtja predhodnega obrata na tej lokaciji.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje

20.02.2020 | Sporočilo

Ribja jed na domačem krožniku