Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Stilles širi svoj proizvodni program

Objavljeno: Petek, 21.06.2024    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Stilles, CTL (60)

Pri slovesnem prerezu traku so sodelovali generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Darko Sajko, predsednik uprave podjetja Stilles Rok Barbič, gospodarski minister Matjaž Han ter lastnika Franc Polovič ml. in Aleksander Polovič.

V drugi polovici junija bodo v sevniškem podjetju Stilles kot prvi v Sloveniji zagnali redno proizvodnjo kompozitnih in križno lepljenih modularnih plošč (CLT) v novi proizvodni hali, ki so jo namenu predali v začetku meseca.

Stilles, CTL (85)

Na okrogli mizi so sodelovali (od desne proti levi): Rok Barbič, Darko Sajko, Andreja Kutnar, Bruno Dujič, Janko Trebše, Vojko Petje in Tadej Pušnik.

Začetki danes uspešnega podjetja, ki bo naslednje leto obeležilo 80 let obstoja, segajo v leto 1945, ko se je v Sevnici združila majhna skupina mizarjev. Ti so najprej le obnavljali staro pohištvo, pozneje so začeli izdelovati pohištvo po naročilu, povečan obseg dela je nato v letu 1947 privedel do ustanovitve Mizarske produktivne zadruge Sevnica. Ta je kmalu začela sodelovati pri opremljanju številnih protokolarnih objektov in državnih rezidenc. Povpraševanje po stilnem pohištvu se je povečevalo in rodila se je zamisel o izdelavi lastnih linij stilnega pohištva za opremo stanovanj. Podjetje je leta 1970 dobilo ime, ki ga nosi še danes – Stilles, stilno pohištvo in notranja oprema. V tem času so se v podjetju začeli ukvarjati tudi s proizvodnjo pohištva za hotele in kmalu si je pridobilo sloves najkakovostnejšega proizvajalca pohištva v tedanji Jugoslaviji. Leta 2010 je v lastniško strukturo vstopila družina Polovič, ki je spremenila poslovni model in danes je podjetje specializirano za celovito interierno opremljanje petzvezdičnih in štirizvezdičnih hotelov na več kot 35 trgih na štirih celinah. V povprečju ustvarijo na tujih trgih 85 % celotne prodaje (največji delež predstavlja hotelsko opremljanje, preostanek pa prodaja pohištva lastne blagovne znamke ter proizvodnja komponent za karavaning industrijo).

KRIŽNO LEPLJENE LESENE PLOŠČE

Stilles, CTL (89)

V zaključku je svečano odprtje nove proizvodne hale z novo proizvodno linijo, ki ji je sledila okrogla miza, popestrila harfistka Ema Zorec iz GŠ Sevnica.

V Stillesu bodo kot prvi v Sloveniji zagnali redno proizvodnjo križno lepljenih modularnih plošč (CLT). Gre za montažne sistemske elemente, za križno lepljene masivne panele večinoma iz smrekovega lesa, lepljene v trden montažni element, ki v gradbeništvu že zamenjujejo opeko in sodijo med nosilni gradbeni material. Naložbo, vredno 5,5 milijona evrov, skupaj s sončno elektrarno in vsemi gradbenimi deli pa 8 milijonov, je z nepovratnimi sredstvi v višini milijon evrov sofinanciralo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

»Ta investicija potrjuje vašo zavezanost k inovacijam in trajnosti. Pri izdelavi križno lepljenih plošč se bodo uporabljali ostanki materialov, ki jih ustvarja vaša osnovna dejavnost. To je z vidika trajnosti in ekonomike edina prava pot. S tem sledite načelom, ki si jih v gospodarstvu vsi želimo – to je načelo krožnega gospodarstva,« je med drugim dejal na odprtju nove proizvodne linije gospodarski minister Matjaž Han ter obljubil podporo lesno-predelovalni industriji, in sicer z ustvarjanjem ugodnega poslovnega okolja z različnimi ukrepi, tudi z novimi finančnimi spodbudami. »Les je za gradnjo in opremljanje prostorov najboljša stvar,« je zaključil ter zaželel uspešno nadaljevanje poslovne poti.

Nov proizvodni program sta podrobneje predstavila predsednik uprave podjetja Rok Barbič in vodja projekta Marko Vouk. Govornika sta poudarili, da ne gre samo za nov proizvodni program, termveč za dodatno razvojno usmeritev, kajti trajnostni razvoj je danes eden najpomembnješih vidikov poslovanja. Lastnik družinskega podjetja Aleksander Polovič je omenil, da je bila pot od prvih idej v letu 2019 do uresničitve dolga in včasih tudi negotova.

OKROGLA MIZA O LESU

Po slovesnem odprtju prizidka nove proizvodne hale je sledila okrogla mizo na temo stanja lesene gradnje v Sloveniji. Svoja mnenja so podali direktorica InnoRenew CoE iz Izole prof. dr. Andreja Kutnar, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarstvo Darko Sajko, direktor podjetja CBD d.o.o. iz Celja dr. Bruno Dujič, tehnični direktor podjetja Marles Janko Trebše, gradbenik iz metliškega podjetja Vizia d.o.o Vojko Petje, predstavnik italijanskega podjetja Rothoblaas Tadej Pušnik in predsednik uprave Stillesa Rok Barbič.

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 20. junija 2024.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»