Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sušenje borov v Volčjem

Objavljeno: Četrtek, 28.09.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
foto Klementina Razpotnik.
Letošnje poletje so zaznamovale ujme na različnih koncih Slovenije. Močni vetrovi, debela toča, obilica dežja in poplave so povzročili velike poškodbe na objektih, infrastrukturi ter kmetijskih in gozdnih površinah. Celostno gledano so jo gozdovi še najbolje »odnesli« - vsaj v brežiškem gozdnogospodarskem območju. Močni lokalni vetrovi so povzročili nekaj polomije, posledično v smrekovih gozdovih tudi prenamnožitev podlubnikov.

Sredi julija je v okolici Artič »klestila« huda toča. Kmetijski pridelki so bili povsem uničeni, avtomobili in strehe potolčene. Posledice v gozdu pa so se pokazale šele ob koncu poletja. V gozdu Volčje rastejo rdeči bori skupaj s hrasti in belimi gabri. Bori in hrasti so zaradi svojih globokih korenin dokaj odporni na podiranje ob močnem vetru. Tokrat pa je močna toča precej poškodovala iglice ter končne poganjke na vejah
Volčje_bori.
Tako poškodovani bori so postali bolj dovzetni za razrast glive (Diplodia pinea), ki povzroča sušico najmlajših borovih poganjkov. Okuženi vršički so porjaveli, močno se izloča smola v vejicah. Odpadlo je že precej iglic in celih letošnjih poganjkov. Na skorji in iglicah je bila izjemna količina trosišč, ki so proizvajala ogromno količino trosov. To pa je izjemen potencial za nadaljnje širjenje. Gliva lahko preraste tudi v debla in povzroči modrenje lesa. Posledica je veliko razvrednotenje lesa. Ob pojavu te bolezni praviloma še isto leto odženejo speči brsti in se drevesa ne posušijo. Tokrat pa ob tako močni prizadetosti obstoječih borov predvidevamo hitro sušenje celih dreves in morebitni pojav še katerega drugega škodljivega dejavnika.

Lastnikom gozdov predlagamo čimprejšnji sanitarni posek napadenih dreves ter varen sežig vej. Gozdarji Zavoda za gozdove bomo v sodelovanju z lastniki označili drevje za posek in svetovali nadaljnje ukrepanje.

Mojca Bogovič, Zavod za gozdove Slovenije OE Brežice
Foto: Klementina Razpotnik.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte