Časopis za pokrajino Posavje
2.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

TEB: maja začetek vgradnje Siemensove turbine

Objavljeno: Četrtek, 13.04.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_9941

Direktor TEB Tomislav Malgaj, direktorica podjetja Siemens Slovenija d.o.o. Medeja Lončar in namestnik generalnega direktorja GEN energije Jože Špiler

V prostorih Termoelektrarne Brestanica (TEB) so v sredo na novinarski konferenci predstavili izvajanje trenutne investicije – izgradnje nadomestnega plinskega agregata, potekala pa je tudi simbolna predaja 3D-tiskalnikov podjetja Siemens Slovenija, ki je del slovensko-švedskega konzorcija, ki je dobavitelj tehnološke opreme za nadomestni plinski agregat.

DSC_9987

Direktorica ŠC Krško-Sevnica Erna Župan Pirkovič (levo) in direktorica podjetja Siemens Slovenija d.o.o. Medeja Lončar med simbolno predajo dveh 3D-tiskalnikov

TEB je z izvedbo omenjene investicije, katere ocenjena vrednost znaša slabih 38 milijonov evrov, začela januarja 2015, ko so po temeljitih študijah in večletni pripravi dokumentacije ter pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj in soglasij izvedli mednarodno javno naročilo za dobavo in montažo glavne tehnološke opreme. V postopku javnega naročanja je bil kot ponudnik izbran Konzorcij Stenmark, ki ga sestavljata podjetji Siemens Slovenija in Siemens Švedska. Potek izgradnje nadomestnega plinskega agregata, ki je osrednji razvojni projekt TEB, je predstavil vodja projekta Jurij Colarič. Kot je poudaril, izgradnja poteka skladno z načrti. V lanskem letu so se začela gradbena dela, ki se uspešno zaključujejo, v začetku maja se bo začela vgradnja tehnološke opreme (Siemensove turbine SGT-800 z močjo 53 MW in 38,3-% izkoristkom), začetek komercialnega obratovanja pa je predviden v začetku prihodnjega leta. S tem projektom začenjajo zamenjavo plinskih blokov, ki so bili zgrajeni pred več kot 40 leti. Glavni cilji zamenjave so poleg visoke stopnje razpoložljivosti in zanesljivosti tudi povečanje izkoristka ter zmanjšanje emisij in hrupa. Izvedba investicije je razdeljena na štiri glavne sklope oz. LOT-e, in sicer LOT 1 - dobava in montaža glavne tehnološke opreme, LOT 2 - elektro oprema, LOT 3 - pomožni sistemi in LOT 4 - gradbena dela. Izbrani izvajalec gradbenih del v sklopu LOT 4 je novomeška družba CGP.

Termoelektrarna-7

V TEB nastaja nadomestni plinski agregat.

V TEB so tehnološke nadgradnje in posodobitve sestavni del poslanstva, je poudaril direktor Tomislav Malgaj in dodal, da se v skrbi za izvajanje svojega poslanstva TEB zaveda tudi družbene odgovornosti do zaposlenih, družbe in okolja. Vseskozi skrbijo za usposobljenost svojega kadra, zahvaljujoč vsem izobraževalnim ustanovam v občini, predvsem Srednji poklicni in strokovni šoli (SPSŠ) v Krškem, pa so tudi dokaj uspešni pri iskanju tega kadra.

TEB, katere začetki segajo v leto 1938, ko je tedanja premogovna družba na Senovem zaradi večjih količin premoga sprejela odločitev, da začne na lokaciji TEB izgradnjo klasične termoelektrarne, pet let kasneje pa so bile oddane prve kilovatne ure iz tega objekta, je sicer vodilni ponudnik sistemskih storitev terciarne regulacije in temnega zagona v slovenskem elektroenergetskem sistemu. Lani je opravila 121 uspešnih zagonov, samo januarja letos pa v času nizkih temperatur kar 40 zagonov in tako bistveno prispevala k zanesljivosti sistema in dobave električne energije v Sloveniji. Po Malgajevih besedah ima TEB trenutno inštaliranih 297 MW moči, ki so v sistemu na razpolago v 15 minutah.

Podjetje Siemens d.o.o., ki je dobavitelj tehnološke opreme za nadomestni plinski agregat v TEB, preko programa sponzorskih in donatorskih sredstev spodbuja inovativnost, okoljsko ozaveščenost in razvoj novih tehnologij. To počne z različnimi energetskimi partnerji v regiji. Kot je povedala direktorica Medeja Lončar, želijo mladim, ki že študirajo tehniške poklice v Posavju, z učnim pripomočkom približati novejše tehnologije in jim vzbuditi strast do tehniškega poklica. Donacija dveh 3D-tiskalnikov je namenjena razvijanju njihove inovativnosti in kreativnosti. Donacijo, ki jo je ob tej priložnosti predstavil Aleš Prešern iz podjetja Siemens, je prevzela direktorica ŠC Krško-Sevnica Erna Župan Pirkovič, ki je izpostavila, da takšni pripomočki pomembno prispevajo k ozaveščanju in navduševanju mladih.

Na novinarski konferenci so bili med drugim prisotni tudi krški župan mag. Miran Stanko, ravnatelj SPSŠ Krško Jože Pavlovič, namestnik generalnega direktorja GEN energije Jože Špiler in častni krajan Brestanice Primož Kozmus.

R. R., foto: R. R. in Natalija Štefanič
« Nazaj na seznam