Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

TPV AUTOMOTIVE prejel zlato priznanje za inovativnost GZS

Objavljeno: Torek, 01.12.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
GZS nagrada

Zlato priznanje za TPV AUTOMOTIVE

Po skupaj sedmih priznanjih za inovativnost, ki jih je v letošnjem letu TPV AUTOMOTIVE prejel na regionalnih izborih za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Slovenije, zdaj še zlato nacionalno priznanje.

Na včerajšnjem Dnevu inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

Za priznanja se je letos potegovalo 43 najboljših inovacij iz vse Slovenije, med njimi tudi inovacija TPV AUTOMOTIVE »Univerzalna robotska »bin picking« celica«, ki je bila z zlatom nagrajena že na regionalnem izboru. Na včerajšnjem nacionalnem izboru je prav tako prejela ZLATO priznanje. Inovacija je nastala v sodelovanju družb TPV AUTOMOTIVE in ALPINEON ki sta pri razvoju uporabili svoje znanje in izkušnje s področja industrije 4.0 in ustvarili popolno novost v svetovnem merilu.

Univerzalna Robotska bin picking celica s pomočjo naprednega strojnega vida prepoznava in pobira posamezne kose kompleksnih oblik iz raztresenega stanja ter jih razvršča in umešča v nadaljnjo obdelavo. S tem občutno poenostavi proizvodni proces, ki bi sicer zahteval ergonomsko naporno in časovno zamudno ročno delo. Delavca tako razbremeni težkih, ponavljajočih se gibov in ga postavi v vlogo upravljavca  operaterja. Njen enostavni uporabniški vmesnik omogoča preprosto in hitro prilagajanje na nov izdelek. Inovacija zagotavlja večjo natančnost, hitrost in zanesljivost delovnega procesa. Poleg tega je neobčutljiva na vplive okolja kot so tema, mraz in nenazadnje tudi virusi, kot je covid, s čimer omogoča nemoteno obratovanje ne glede na pogoje, s tem pa posledično tudi dodatne ekonomske prihranke.

Avtorji inovacije so: Boštjan Piletič, Jože Pezdirc, Dario Novak, Miroslav Kuharič, Alen Černelč, Boris Antolovič, Jernej Knežič, Matjaž Sotler, mag. Igor Lekše, Mišo Pereško, Srečko Basarac iz TPV AUTOMOTIVE d.o.o. in dr. Mario Žganec, dr. Aleš Mihelič, dr. Stanislav Gruden, dr. Boštjan Vesnicer, dr. Žiga Golob, dr. Jaka Kravanja, dr. Jerneja Žganec Gros iz ALPINEON, d. o. o.

Vir: TPV Novo mesto
« Nazaj na seznam