Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Trajnostna raba jedilnega olja

Objavljeno: Nedelja, 11.07.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Odpadno jedilno olje (1)

Srečanja s predstavniki sevniške občine in Komunale Sevnica so se poleg novomeškega župana udeležili še podžupanja Sara Tomšič, direktorica Občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič in direktor Komunale Novo mesto Bojan Kekec s sodelavci.

Minuli ponedeljek je Sevnico obiskal župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni s sodelavci in vodstvom Komunale Novo mesto. Obisk je bil namenjen obravnavi stičnih točk, še predvsem prizadevanjem obeh občin za trajnostno reševanje problematike odpadnega jedilnega olja.

Nepravilno odloženo odpadno jedilno olje je kot odpadek za okolje visoko obremenjujoče. Liter odpadnega olja onesnaži milijon litrov pitne vode, s čimer se višajo tudi stroški čiščenja odpadnih voda na čistilnih napravah. Odpadna voda z vsebnostjo jedilnega olja je namreč 3.800-krat bolj obremenjena kot običajna komunalna odpadna voda.

Komunala Sevnica je gostom iz Novega mesta predstavila izkušnje izvedenega projekta »Olje nekoliko drugače«, v okviru katerega so skupaj s partnerji izvajali izobraževalne dejavnosti, delavnice, teklo je ozaveščanje o problematiki odpadnega jedilnega olja, postavljeni so bili ulični zbiralniki za zbiranje odpadnega jedilnega olja, po gospodinjstvih razdeljene posodice za zbiranje odpadnega jedilnega olja, vzpostavljena je bila filtrirna postaja za predelavo odpadnega jedilnega olja, kar so tudi predstavili v sklopu obiska.

Gostje iz Novega mesta so si v zaključnem delu srečanja z navdušenjem ogledali še sevniški grad in prisluhnili vsebinam, povezanimi s turističnimi doživetji.

Vir: Občina Sevnica

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»