Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Uspešno gospodarstvo je temelj razvoja

Objavljeno: Sreda, 09.11.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Srecanje, gospodarstveniki 2022  (4)

V sevniškem hotelu je potekalo srečanje gospodarstvenikov in podjetnikov občine Sevnica.

V ponedeljek je potekalo v sevniškem hotelu Ajdovec po dveh letih premora županovo srečanje s predstavniki gospodarstva in podjetništva v sevniški občini, ki sta se ga udeležila tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem Dubravka Kalin.

Srecanje, gospodarstveniki 2022  (27)

Gostitelj srečanja župan Srečko Ocvirk v družbi v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem Dubravke Kalin in gospodarskega ministra Matjaža Hana

Zbrane je uvodoma nagovoril gostitelj srečanja župan Srečko Ocvirk, ki je v svojem govoru izpostavil izzive, pred katere je postavljeno gospodarstvo in omenil, da ta trenutek predstavljajo največja tveganja globalna gibanja na vseh področjih, medtem ko lokalno okolje lahko delno vpliva na razvoj gospodarstva. Občina Sevnica kot lokalna skupnost podpira gospodarstvo s štipendijami za deficitarne poklice, z razpisi za podporo gospodarstvu, s komunalnim opremljanjem poslovnih con itn. »Kritična točka vse bolj postaja razvoj kadrov in prostora, kajti marsikdo je pri razvoju gospodarske dejavnosti prostorsko omejen,« je omenil in nadaljeval, da želi biti občina Sevnica konkurenčno bivanjsko in gospodarsko okolje, v katerem je najmočnejši zaposlovalec predelovalna industrija, a razvijata se tudi turizem in lokalna oskrba s hrano.

V. d. generalne direktorice Direktorata za turizem Dubravka Kalin je spregovorila o izzivih v turizmu, ki je izredno občutljiva panoga, saj se takoj odziva na vse notranje in zunanje dogajanje. Poudarila je, da so v turizmu mnoge priložnosti ter izpostavila aktualni razpis za kakovostne in inovativne nastanitve, v pripravi je razpis za javno turistično infrastrukturo, obeta pa se tudi sprememba zakona o gostinstvu in spodbujanju razvoja turizma.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je svojem govoru dotaknil povezovanja in sodelovanja, kar omogoča razvoj v času »nepredvidljivih družbenih in gospodarskih sprememb, kajti samo s skupnimi močmi lahko zmagamo«. Trenutno težavo predstavljajo poleg pomanjkanje nekaterih surovin tudi cene energentov. »V vladi smo na začetku mandata začeli z analizo in pripravo ukrepov za omilitev energetske in prehrambene draginje ter blaženja inflacije, a ključno je, da slovensko gospodarstvo usmerimo v tokove, da bo konkurenčno tudi v prihodnje,« je poudaril in dodal, da so za prihajajoče leto pripravljene sheme za pomoč gospodarstvu z državnim proračunom in z regulacijo nekaterih cen. Ob tem je izpostavil, da je Vlada regulirala ceno naftnih derivatov in kurilnega olja, cene električne energije in zemeljskega plina za gospodinjstva in male poslovne odjemalce ter znižala DDV na energente in prispevke za proizvodnjo elektrike. »Najbolj pomembno pa je, da imamo v Sloveniji stabilno dobavo ključnih energentov,« je še izpostavil minister ter nadaljeval, da bo treba v prihodnosti zmanjšati energetsko odvisnost in poiskati možnosti v obnovljivih virih. »Verjamem, da nam bo skupaj uspelo pripeljati naše gospodarstvo še do višje konkurenčnosti in boljše produktivnosti, zato se bom trudil pri gradnji zaupanja med ministrstvom, podjetniki in gospodarstveniki, kajti temelj vsega, kar imamo v Sloveniji, je uspešno gospodarstvo,« je zaključil in obljubil pomoč pri uresničevanju ciljev.

V drugem delu je sledilo druženje z izmenjavo različnih mnenj in izkušenj v hotelski restavraciji Ajda, ki je prejemnica znakov kakovosti v okviru zelene sheme slovenskega turizma in kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium z geslom 'Je domače, je pristno, je naše’. Dogodek je povezovala Tanja Mikolič.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»