Časopis za pokrajino Posavje
4.07.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V brežiški Kušljanovi vili bodo vzpostavili Center obnovljive energije

Objavljeno: Četrtek, 19.05.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
hess_kusljanova_vila_razstava (52)

Razstava o Kušljanovi vili je na ogled na ploščadi pri HE Brežice.

V sredo je na ploščadi ob HE Brežice potekalo slovesno odprtje razstave »Kušljanova vila in njeno življenje«, v sklopu katere je predstavljena stara meščanska vila na robu Brežic s razgledom na reko Savo in HE Brežice, kjer se stekata preteklost in sedanjost ter oblikuje prihodnost. Za vilo se namreč začenja novo obdobje – pričetek del vzpostavitve Centra obnovljive energije, za kar bo poskrbelo podjetje HESS.

Pred dolgoletnim propadanjem sta bila v vili tudi milica in štab TO

hess_kusljanova_vila_razstava (85)

V Kušljanovi vili, katere lastnica je zdaj družba HESS, bodo vzpostavili Center obnovljive energije.

Direktorica Posavskega muzeja Brežice in predsednica sveta KS Brežice ter tudi članica Društva za oživitev mesta Brežice Alenka Černelič Krošelj je poudarila, da je vila v preteklosti doživela izjemne resnične zgodbe in ima z novim projektom tudi svetlo prihodnost. »Veseli smo, da bo vila predstavljala trdno vez med preteklostjo in prihodnostjo,« je dejala in najavila etnologinjo dr. Ivanko Počkar, ki je imela ključno vlogo pri odkrivanju preteklosti Kušljanove vile kot tudi postavitvi razstave na prostem in izdaji publikacije. Povedala je, da je vila pomembna za Brežice, ker stoji na ugodni strateški legi (Sava in HE v neposredni bližini). V preteklosti je bila last več družin, najprej Gabritsch–Lorber, nazadnje pa Kušljan, po kateri tudi nosi ime. »Vse družine, ki so živele v kakšni vili, so bile na nek način posebne. Gabritsch je bil pomemben lesni trgovec v južnem delu Brežic, prevoznik broda, tesar in še kaj. Njegova hči se je poročila z brežiškim sodnikom Hermanom Lorberjem. Potomci njegove družine živijo v avstrijskem Gradcu – odselili so se že okrog leta 1915 – in so bili ravno pred kratkim na ogledu vile, v kateri so domovali njihovi predniki. Kušljan pa je bil upokojeni računski uradnik in je vilo kupil leta 1920 ter bil najdlje njen lastnik, do leta 1956, ko jo je prodal štirim članom družine Gramc. Za njimi pa je vila postala družbena lastnina, v njej so bili kasneje prostori Ljudske milice in štab Teritorialne obrambe, po letu 1990 pa je začela propadati in bila v popolnem razdejanju, dokler je ni kupila družba HESS, ki bo kot lastnica te vile poskrbela, da se bo vili spet lahko reklo vila,« je izjavila Počkar in še omenila, da za Kušljanovo vilo sicer ne vedo natančno, kdaj je bila zgrajena, je pa že vidna na razglednici Brežic iz leta 1908.
hess_kusljanova_vila_razstava (39)

Direktor HESS Bogdan Barbič, zadaj Kušljanova vilaObiskovalci bodo v Centru obnovljive energije priča navidezni resničnosti

Več o načrtih glede Centra obnovljive energije in viziji družbe HESS, ki je prepoznala potencial stare meščanske vile in v njeni preteklosti zaznala prihodnost, je spregovoril direktor Bogdan Barbič. Navedel je, da je bilo v času gradnje HE na spodnji Savi zelo veliko zanimanje javnosti za izgradnjo obnovljivih virov, tako da so imeli čez leto približno 2000 obiskovalcev, ki so si želeli ogledati bodisi gradbišče bodisi delujoče HE. »Ugotovili smo, da v Sloveniji nimamo nekega informacijskega centra, ki bi ljudi osveščal o pomenu obnovljivih virov, kot tudi predstavljal tehnologije, zato smo ob izgradnji HE Brežice kupili tudi to vilo, saj smo menili, da je to primerna lokacija za vzpostavitev takšnega centra, ki bo omogočal veliko informacij vsem obiskovalcem,« je dejal in dodal, da bo v vili predstavitev vseh tehnologij obnovljivih virov, od hidroenergije, vetrne energije do sončne energije, podana bo tudi informacija o tem, kako se energija skladišči, predstavljena bo tudi pot vodne kapljice od oblaka do posredno naših vtičnic. Omenil je, da so se glede na relativno majhnost objekta za tak center zatekli k sodobni tehnologiji, poimenovani navidezna resničnost. To pomeni, da bodo inštalirali računalniški sistem, ki bo vsem obiskovalcem omogočal ogled virtualne elektrarne (turbino, generator itd.) in vse podrobnosti, ki jih pri normalnem ogledu HE ni mogoče videti. Poleg tega se bodo seznanili z načinom delovanja verige HE, kaj pomenijo obnovljivi viri za elektroenergetski sistem in vse podrobnosti, ki so ključne za razvoj teh tehnologij v prihodnje, vključno z vodikovo tehnologijo.
hess_kusljanova_vila_razstava (36)

Etnologinja dr. Ivanka PočkarHESS bo za namen delovanja in promocije Centra obnovljive energije ustanovil poseben zavod

Barbič je še povedal, da bo objekt popolnoma samooskrben, ne bo priključen niti na električno, kaj šele na plinsko omrežje. Oskrboval se bo iz treh virov energije – hidroenergije, sončne in vetrne energije. »Sončno in vetrno elektrarno, ki bo bolj simbolična, bomo v naslednjem letu še zgradili na sami HE Brežice,« je pojasnil in še omenil, da bo na razpolago tudi hranilnik električne energije v obliki bodisi vodika bodisi baterije. Ker turizem ni osnovna dejavnost družbe HESS, bodo za ta namen ustanovili poseben zavod, ki bo imel nalogo privabljati čim več obiskovalcev in predstaviti vsebine ter skrbeti za urejenost objekta in njegovo atraktivnost za obiskovalce. Dodal je, da bo to visoko tehnologijo deloma uporabljalo tudi njihovo vzdrževalno osebje, saj v elektrarni ni možno pogledati vseh podrobnosti posamezne turbine, ki je v obratovanju. »Takšna virtualna resničnost bo našim vzdrževalcem omogočala, da se bodo bolje pripravili za izvedbo remonta posamezne elektrarne,« je pojasnil. Kušljanovo vilo, ki je deloma že prenovljena, saj ima novo streho, bodo po Barbičevih besedah v čim večji meri ohranili takšno, kot je zdaj, jo bodo pa nadgradili še z večnamensko dvorano za približno 50 ljudi, ki bo služila tudi za izobraževanja, sestanke in razne druge dogodke, ob elektrarni bo urejen tudi prostor za obiskovalce in atrij. Kot je še dejal, se je vzpostavitve Centra obnovljive energije pred leti lotila mlada ekipa družbe HESS, zato se jim je zahvalil, da so projekt pripeljali do te faze, ko že imajo pridobljeno gradbeno dovoljenje. »Seveda ga bo ta ekipa tudi nadaljevala in s tem na nek način prevzela prihodnost družbe HESS v svoje roke,« je ob tem še povedal in se zahvalil tudi projektantom, ki so se potrudili, da bi objekt umestili v prostor, da bo še vedno atraktiven, vendar bo ohranjal arhitekturno zasnovo iz leta 1910, ter družbam GEN energija in HSE, ki sta z veliko razumevanja podprla projekt in s tem omogočila nadaljnje aktivnosti. Za konec je še omenil, da bo projekt vzpostavitve Centra obnovljive energije trajal približno dve leti.
hess_kusljanova_vila_razstava (69)

Razstavo o Kušljanovi vili so si navzoči seveda tudi ogledali.


Brežiški župan Ivan Molan je pozdravil idejo o vzpostavitvi omenjenega centra, ki bo pomemben tako za samo mesto Brežice kot tudi občino, ne nazadnje pa si po njegovih besedah tudi KS Brežice – ravno ta dan je bil tudi njen praznik – in Društvo za oživitev mesta Brežice želita, da se prenovi čim več pomembnih stavb. »Če želimo danes razvijati turizem, je ključnega pomena, da to delamo na arhitekturni preteklosti, zato zadnja leta veliko vlagamo v pomembne objekte v občini Brežice, kot so grad, železni most, vodovodni stolp,« je izpostavil in dodal, da bo po tem, ko bo pri HE Brežice v naslednjih letih zrasel tudi vodni center, ta lokacija postala izjemen kompleks, ki bo še bolj pripomogel k razvoju petzvezdičnega turizma v občini, močno povezanega s trajnostnim razvojem.

Na dogodku so bili med drugimi prisotni tudi člani uprave GEN energije na čelu z generalnim direktorjem Blažem Košorokom pa tudi člani družine Kušljan, ki zdaj prebivajo v Šentjerneju. Na odprtju, ki ga je povezovala Tamara Kos, so nastopili učenci Glasbene šole Brežice Katarina, Benjamin in Miha ter profesor Niko Ogorevc. Zaključilo se je z ogledom razstavnih panojev na ploščadi pri HE Brežice in pogostitvijo v senci dreves, za katero je poskrbela gostilna Šempeter oz. Kunst.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte