Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Kostanjevici na Krki odprli zbirni center za odpadke

Objavljeno: Torek, 01.12.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0151

Leskovar in Petretič ob simboličnem odprtju centra ...

Kostanjeviški župan Ladko Petretič in direktor Sektorja komunale na Kostaku Krško Jože Leskovar sta danes simbolično odprla Zbirni center za odpadke Kostanjevica na Krki, ki so ga uredili pri tamkajšnji čistilni napravi na severni strani mesta.

Velika pridobitev za občino

Petretič je povedal, da so ureditev tega centra načrtovali že vrsto let, a so imeli pri pridobivanju gradbenega dovoljenja težave predvsem zaradi poplavne ogroženosti lokacije, ureditvena dela pa so letos zastala tudi zaradi spomladanske epidemije. »Mislim, da je to velika pridobitev za našo občino, kajti še vedno opažamo, da ljudje odlagajo razne odpadke v gozdove, travnike in ob rekah, kar nam ni v ponos.
DSC_0156

... pri kostanjeviški čistilni napravi

Veliko vlagamo v razvoj turizma in urejenost kraja, k čemur bo to veliko prispevalo,« je poudaril in dodal, da občanke in občani dobro ločujejo odpadke, saj so jih v lanskem letu na končno deponijo CeROD odpeljali le 12 ton, vse ostalo je bilo zbrano ločeno. Ureditev centra je občino stala cca. 65 tisočakov, ob tem so na objekt čistilne naprave namestili nove žlebove in obnovili fasado ter zmontirali videonadzorni sistem, uredili pa so tudi dovozno cesto, ki naj bi jo naslednje leto še asfaltirali.

Dvakrat tedensko + tretja sobota v mesecu

Center, ki ima deset velikih zabojnikov za različne vrste odpadkov, od papirja do gradbenega materiala, bo odprt dvakrat tedensko – ob ponedeljkih in četrtkih od 12. do 17. ure v zimskem času oz. od 12. do 19. ure v poletnem času, poleg tega pa še vsako tretjo soboto v mesecu od 7. do 12. ure. Kot je dejal Leskovar, gre za zelo pomemben člen v sistemu ravnanja z odpadki. »V občini Kostanjevica na Krki letno zberemo od 1000 do 1200 ton odpadkov. Pričakujemo, da bomo na zbirnem centru zbrali do 120 ton odpadkov na leto in da se bodo črna odlagališča odpadkov v občini s tem zmanjšala,« je dejal. Do sedaj so morali kostanjeviški občani odpadke odvažati na dokaj oddaljen Center za ravnanje z odpadki v Spodnjem Starem Gradu, zdaj pa jim bo ta možnost mnogo bližja. Leskovar je poudaril, da je kostanjeviški center namenjen zgolj fizičnim osebam, za katere je odlaganje brezplačno, ne pa gospodarstvu oz. pravnim osebam.

Leskovar sicer ocenjuje da v občini Kostanjevica na Krki tako kot v krški občini zelo vestno ločujejo odpadke, saj je v obeh skupaj namreč ločeno zbranih že 70 % odpadkov.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam