Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Krškem je bil danes strokovni posvet o vlogi jedrske energije v energetski mešanici

Objavljeno: Ponedeljek, 06.12.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0296

Državni sekretar Blaž Košorok

V prostorih Kulturnega doma Krško je danes dopoldne potekal strokovni posvet "Vloga jedrske energije kot nizkoogljične energije v energetski mešanici - včeraj, danes, jutri", ki ga je organiziralo Ministrstvo za infrastrukturo, nanj pa so bili vabljeni slovenski in hrvaški strokovnjaki in deležniki s področja jedrske energije.

Posveta, ki je bil zaprt za javnost, se je udeležil tudi državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo in trajnostni razvoj Ivo Milatić, vodil pa ga je državni sekretar na MzI Blaž Košorok, ki je po koncu posveta kot edini sogovornik podal izjavo za medije.

Prepričati domačo in tujo javnost

DSC_0291

Posvet je potekal v prostorih KD Krško.

Kot je povedal Košorok, je bil namen posveta osvetliti vlogo jedrske energije kot nizkoogljičnega vira v energetski mešanici v prihodnosti. »Kot veste, v zadnjem času jedrska energija doživlja neke vrste renesanso. V Sloveniji jo poznamo oz. z njo živimo, zlasti lokalno prebivalstvo, že več kot 40 let in se dokazuje kot zanesljiva in varna energija. To želimo v naslednjih korakih predstaviti vsem državljanom Slovenije in okoliškim državam. Kot veste, Avstrija tradicionalno nasprotuje jedrski energiji. Sodelujemo v iniciativi enakomislečih držav, predvsem pod pokroviteljstvom Francije, ki imamo jedrsko energijo in jo bomo imeli tudi v prihodnje,« je dejal. Izpostavil je še prizadevanja glede taksonomije oz. uvrstitve jedrske energije med zelene ter o popularizaciji študija jedrske energetike, »da bo to neke vrste prihodnost, zagotovo naslednjih 60 let, če bomo šli v gradnjo drugega bloka, predvsem pa s podaljšanjem življenjske dobe prvega bloka«. Po Košorokovih besedah so s predstavniki HSE naslovili tudi vprašanje zaprtja oz. postopnega prenehanja uporabe premoga v Sloveniji, kar bi nadomestili s kombinacijo obnovljivih virov in jedrske energije.

Krško je najbolj verjetna lokacija za JEK2

Na posvetu, kot je dejal Košorok, niso govorili ne o morebitnem partnerstvu s Hrvaško pri gradnji JEK2 ne o datumu morebitnega referenduma pred gradnjo. »Mislim, da mora investitor najprej izpeljati vse potrebne postopke: umeščanje v prostor, finančno konstrukcijo, pred dokončno odločitvijo pa prepričati lastnika, nadzornik svet in državo, potem pa bomo videli kako naprej,« je dejal, zato tokrat (še) ni bilo govora o konkretnih datumih. »Vemo, da mora biti najkasneje nekje v letu 2026, 2027 sprejeta odločitev, kako naprej, potem pa sledi gradnja, če bodo vse te predpostavke izpolnjene.« Glede lokacije drugega bloka je za Košoroka Krško najbolj verjetna lokacija: »Mislim, da bo težko kje drugje. Glede na lokalno prebivalstvo oz. lokalni element je to tukaj dosti dobro sprejeto in zakaj ne bi z drugim blokom nadaljevali tukaj? Ne nazadnje bo tukaj, v Vrbini, odlagališče NSRAO.« 

Dogodek je bil sodeč po neformalnih govoricah morda namenjen tudi seznanjenju in promociji državnega sekretarja Blaža Košoroka, v preteklosti že prvega moža Holdinga Slovenske elektrarne, ki se ga omenja kot najbolj resnega naslednika dolgoletnega direktorja GEN energije Martina Novšaka ...

Daljšo izjavo Košoroka lahko poslušate v spodnjem posnetku.
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte