Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Krškem znova sadjarski kongres

Objavljeno: Petek, 13.01.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Sadjarski kongres-otvoritev (7)

Prof. dr. Metka Hudina na odprtju 3. sadjarskega kongresa leta 2012 v Krškem

V Kulturnem domu Krško bo naslednji teden, 20. in 21. januarja, potekal 4. slovenski sadjarski kongres z mednarodno udeležbo. Tudi prejšnji, leta 2012, je potekal v Krškem.

Organizatorja kongresa sta Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo ter Strokovno sadjarsko društvo Slovenije. Kongres bo ena izmed prireditev, na kateri bodo v tem letu obeležili tudi 70-letnico delovanja Oddelka za agronomijo Biotehniške fakultete.
 
Tema kongresa je Slovensko sadjarstvo na razpotju. »Tak naslov smo izbrali, ker so v panogi potrebne nujne spremembe. V zadnjih letih smo se srečevali z zmanjševanjem prihodkov pri jablani, ki je v Sloveniji še vedno vodilna sadna vrsta. Prav tako so pridelovalce dodatno prizadele naravne ujme, predvsem pozeba v letošnji pomladi. Dodatno slabi panogo razdrobljenost pridelovalcev in velikokrat nezadosten pretok znanja med inštitucijami in pridelovalci. Vse te težave moramo vzeti kot nov izziv in priložnost, da zrastemo iz tega še močnejši in bolj uspešni. Pri tem nam lahko pomaga v precejšnji meri novo domače in tuje znanje. Zato je kongres odlična priložnost, da se pridelovalcem predstavijo novosti v različnih segmentih pridelave in predelave,« je zapisala predsednica organizacijskega odbora kongresa prof. dr. Metka Hudina.
 
Na kongresu se bodo seznanili z novostmi s področja pridelave in predelave sadja (domače in tuje izkušnje), posvetili se bodo različnim načinom pridelave (ekološka, integrirana…), hkrati pa želijo začrtati bodočo organiziranost slovenskih sadjarjev in spregovoriti o ukrepih s strani EU in države. Velik poudarek bo na ustrezni kakovosti pridelkov ter varstvu sadnih rastlin.
 
Na kongresu bo predstavljenih 44 referatov in 13 posterjev, ki bodo pokrivali različne sadne vrste in tehnološke pristope.

P. P./vir: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo
 
« Nazaj na seznam