Časopis za pokrajino Posavje
8.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V ožjem izboru natečaja Evropske komisije tudi Biodinamična kmetija Černelič iz Dečnega sela

Objavljeno: Sobota, 20.06.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
2020-001

Biodinamična kmetija Černelič (zgoraj levo in desno)

Evropska komisija je objavila ožji seznam projektov, sofinanciranih iz programov razvoja podeželja 2014–2020 držav članic, za katere lahko glasujete. Iz Slovenije sta v ožjem izboru Hiša vin Kokol s predelavo grozdnih pešk in Biodinamična kmetija Černelič z ohranitvenim načinom obdelave tal brez oranja.

Namen natečaja »Rural Inspiration Awards« je dvigniti prepoznavnost politike razvoja podeželja in prispevka Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) k biogospodarstvu in boju proti podnebnim spremembam ter spodbuditi izmenjavo znanja in povezovanje.

Evropska komisija je prejela 71 predlogov. Končni izbor 15-ih projektov sta naredila Evropska mreža za razvoj podeželja in Evropska komisija. Evropska komisija je v končni izbor iz Slovenije uvrstila dve kmetiji, ena od njiju je tudi Biodinamična kmetija Černelič iz Dečnega sela, ki tekmuje v kategoriji zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe. Pri Černeličevih na ekološki način kmetujejo že od leta 2003, v letu 2014 pa so pridobili DEMETER certifikat, kar pomeni, da svoje pridelke sočasno pridelujejo po načelih biodinamike. Poslužujejo se kolobarjenja, gnojenja z biodinamičnim kompostom domačega goveda in setvijo mešanih posevkov za povečevanje deleža organske snovi v tleh, s čimer prispevajo k večjemu ponoru CO2. Prispevajo tudi k čistejšemu zraku in bolj zdravemu okolju. Svoje znanje in pridobljene izkušnje z veseljem delijo z drugimi in danes so inspiracija že mnogim.

Razglasitev zmagovalcev bo v štirih kategorijah, ena od teh je za prejetih največ glasov s strani javnosti ("Popular vote"). Vabljeni ste tudi vi, da izmed 15 kandidatov glasujete za najboljši projekt. Zmagal bo tisti, ki bo prejel največ glasov s strani javnosti. Spletno glasovanje je možno do četrtka, 25. 6. 2020, do 16.00.

Razglasitev najboljših projektov v posamezni kategoriji bo v četrtek, 25. 6. 2020, ob 17.00. Zaradi posebnih okoliščin se bo izvedla spletna razglasitev, ki jo bo mogoče spremljati v živo preko Zoom in preko Youtube spletne strani na kanalu »EURural«.

Vir: spletna stran Programa razvoja podeželja RS 2014–2020
« Nazaj na seznam