Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V podjetju TPV Automotive skrbijo za trajnostni razvoj

Objavljeno: Četrtek, 08.12.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Robotska roka_z drevesi_obr

Tudi v podjetju TPV Automotive se dogajajo premiki v zeleno (foto: TPV Automotive).

Podjetje TPV Automotive velik poudarek namenja trajnostnemu razvoju, ki je tudi na mednarodnem trgu avtomobilske industrije temeljnega pomena. Že vrsto let svoje sile usmerjajo v zeleno izboljševanje tako njihovih lastnih procesov kot izdelkov, ki jih razvijajo in proizvajajo.

Premiki v zeleno se dogajajo na vseh področjih. Vse višje trajnostne zahteve postavljajo njihovi kupci, prav tako jih podjetje tudi samo zahteva od svojih dobaviteljev. »Brez sprejetih trajnostnih načel in trajnostno naravnanega razmišljanja ne moreš biti dobavitelj v avtomobilski industriji. Kupcem pri vsaki ponudbi kot obvezno prilogo dodamo tudi izračun ogljičnega odtisa (CO₂) izdelka. Kupec Volvo nas je npr. uvrstil med ključne dobavitelje, ki so vključeni v celovit projekt zmanjšanja CO₂ odtisa avtomobila,« poudarjajo. Trajnostna naravnanost podjetja se kaže v več segmentih, npr. pri ’zelenejših’ izdelkih. »Izdelki, ki jih proizvajamo, uporabnikom vozil sicer na prvi pogled niso vidni, so pa kljub temu izjemno pomembni, saj zelo močno vplivajo na varnost, udobje pri vožnji, porabo vozila in s tem tudi na ekološkost. Pri tem smo specialisti za t. i. lightweight koncept, ki je eden izmed ključnih trendov v avtomobilski industriji. Izjemno pomembno je namreč, da se vse bolj zmanjšuje teža vozil, saj lažje kot je vozilo, manj goriva oz. energije porabi – torej je tudi bolj ekološko,« pojasnjujejo v podjetju, ki ima od letos sedež v Brezini. Pri ’zelenejših’ procesih in materialih se njihova usmeritev v zeleno kaže tudi pri uporabi bolj ekoloških in energijsko manj potratnih procesov (npr. proizvodnja s hladnim preoblikovanjem, odgovorna raba recikliranega materiala). »Kot zanimiv primer lahko podamo enega od naših izdelkov, ki smo ga razvili in ga izdelujemo v TPV Automotive, za katerega so naši inženirji izračunali, da bo v svoji življenjski dobi zaradi inovativno zasnovanega zmanjšanja teže izdelka, zmanjšanja odpada in uporabe ’zelenejših’ procesov izdelave poskrbel za zmanjšanje emisij CO₂ za kar 124.703 tone. Za absorpcijo takšne količine CO₂ bi milijon dreves potrebovalo kar šest let,« ponazarjajo.

Poleg tega izpolnjevanje zahtev okoljskih standardov neposredno vpliva na prilagoditev delovanja podjetja na trajnostno naravnan način, k odgovornemu odnosu do okolja in rabi energije redno spodbujajo tudi svoje zaposlene z objavo raznih tematskih člankov, namenjenih ozaveščanju zaposlenih tako v privatnem okolju kot tudi v podjetju, s trajnostno naravnanimi izzivi spodbujajo k zelenim inovacijam v sklopu njihove inovacijske platforme TPV Innovation Station itd. TPV Automotive je tudi eden ambasadorjev slovenskega gospodarstva v sklopu kampanje »Green. Creative. Smart.« javne agencije Spirit Slovenija.

R. R.

Prispevek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam