Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

V Posavju po novem tudi ulični zbiralniki za e-odpadke in odpadne baterije

Objavljeno: Četrtek, 10.11.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
zrc_borst_predaja_ulicnih_zbiralnikov39

Predstavniki posavskih občin in komunalnih podjetij ter direktor družbe ZEOS

V Zbirno-reciklažnem centru (ZRC) Boršt so danes predali v uporabo 28 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije, ki bodo po novem stali v občinah Brežice, Krško, Sevnica in Kostanjevica na Krki.

zrc_borst_predaja_ulicnih_zbiralnikov31

Direktor Komunale Brežice Aleksander Zupančič med oddajo e-odpadka v ulični zbiralnik

Vseslovenskemu projektu ozaveščanja o pravilnem ravnanju z elektronskimi odpadki in odpadnimi baterijami LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, ki poteka pod okriljem družbe ZEOS in pod sloganom E-cikliraj, so se pridružile tudi posavske občine in komunalna podjetja. Kot je povedal direktor družbe ZEOS mag. Emil Šehić, je bila slednja ustanovljena pred desetimi leti s strani proizvajalcev električne in elektronske opreme (Siemens, Bosch, Electrolux, Gorenje itd.), naloga in cilj družbe sta izpolnjevanje obveznosti evropskih direktiv in nacionalnih zakonodaj, kar pomeni, da je dolžna zbirati in obdelovati električno in elektronsko odpadno opremo. Kot je še omenil, dnevno opravijo več kot 35 odvozov tovrstnih odpadkov in združujejo zbiranje odpadnih baterij. Tudi v tem letu presegajo okoljske cilje in obveznosti, ki jim jih nalaga EU, in sicer bodo zbrali prek 50 % odpadkov glede na količino, dano na trg, pri čemer bo treba v naslednjih letih zbrati 65 % teh odpadkov. Po Šehićevih besedah je bil današnji dogodek v ZRC Boršt deseti letošnji na regionalnem nivoju, ulični zbiralniki so že postavljeni na ekoloških otokih po večini države.

Direktor Komunale Brežice Aleksander Zupančič je poudaril, da bodo v prvi fazi v občini postavili pet tovrstnih zbiralnikov, tri v Brežicah ter po enega na Bizeljskem in v Dobovi. Dejal je, da je to še eden v vrsti njihovih številnih projektov ozaveščanja o pravilnem ravnanju z odpadki. Iz tega naslova so v zadnjih štirih letih prepolovili količine mešanih komunalnih odpadkov, in sicer so iz 5200 ton zbranih mešanih komunalnih odpadkov v letu 2011 prišli na 2800 ton zbranih tovrstnih odpadkov v letu 2015. Sorazmerno s tem so tudi podvojili količine ločeno zbranih odpadkov, med katerimi je tudi elektronika, tako da bodo zbiralniki še dodatno spodbudili ločeno zbiranje odpadkov na področju elektronike.

Najnovejšo pridobitev na področju gospodarskih javnih služb je pozdravil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je skupaj z ostalimi predstavniki posavskih občin in komunalnih podjetij - na dogodku so bili prisotni tudi krška podžupanja Ana Somrak, sevniški župan Srečko Ocvirk, njegov kostanjeviški kolega Ladko Petretič, predsednik uprave družbe Kostak Miljenko Muha in direktor Komunale Sevnica Mitja Udovč - ob tej priložnosti z družbo ZEOS podpisal podporno listino, s katero so sprejeli ulične zbiralnike, vsak izmed teh pa je tudi simbolično oddal e-odpadek v ulični zbiralnik.

R. R.
« Nazaj na seznam