Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavju že lahko uporabimo okolju prijazno sožalnico

Objavljeno: Sreda, 13.11.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Komunala Brežice je eno izmed prvih komunalnih podjetij v Sloveniji, ki svojim uporabnikom omogoča

Komunala Brežice je eno izmed prvih komunalnih podjetij v Sloveniji, ki svojim uporabnikom omogoča uporabo sožalnice (foto: Komunala Brežice).

»Zelo smo veseli, da smo eno izmed prvih komunalnih podjetij v Sloveniji, ki je svojim uporabnikom omogočilo uporabo sožalnice,« je povedala direktorica Komunale Brežice mag. Jadranka Novoselc. Sožalnica, ki je nov proizvod žalskega podjetja Zagožen, je posebna skrinjica z vgrajenim sefom za zbiranje sožalnih voščilnic na pogrebih. Vsak posameznik lahko na pogrebu v skrinjico vloži žalno posvetilo in  priloži denarni prispevek. Pri tem je zagotovljena popolna diskretnost, hkrati pa tudi varnost, da bodo morebitna sredstva res pristala v rokah žalujočih.

»Sožalnica je namenjena zbiranju žalnih voščilnic namesto prinašanja sveč in drugih žalnih aranžmajev in omogoča, da priložimo tudi denarni prispevek. Svojcem predstavlja strošek pogreba določen izdatek, zato vsakršna pomoč pride še kako prav,« je poudarila Novoselčeva.
 
Sožalnica ima vgrajen sef za zbiranje sožalnih voščilnic na pogrebih (Foto Komunala Brežice)

Sožalnica ima vgrajen sef za zbiranje sožalnih voščilnic na pogrebih (foto: Komunala Brežice).

V Komunali Brežice s številnimi projekti spodbujajo okolju prijazno ravnanje in zmanjševanje uporabe plastične embalaže, spodbujajo tudi manjšo uporabo nagrobnih sveč. V Sloveniji je zelo običajno, da se od pokojnika poslovimo s številnimi paketi nagrobnih sveč. Prav tako ob dnevu spomina na mrtve množično kupujemo nagrobne sveče, jih prižigamo, že čez nekaj dni pa jih odvržemo. Tako vsako leto odložimo več kot 4.500 ton odpadkov od sveč. S to količino bi lahko napolnili približno 60 olimpijskih bazenov. »Z uporabo sožalnice pa postopoma spreminjamo naše navade ob slovesu od pokojnika. Z zmanjševanjem količine odpadnih sveč seveda tudi pozitivno vplivamo na naše okolje,« je strnila direktorica Komunale Brežice. 
 
Z uporabo sožalnice poskrbimo za zmanjšanje količine odpadkov, prihranimo prostor za skladiščenje in bistveno zmanjšamo količino nastale odpadne embalaže. Prispevek v sožalnici je enakovredno nadomestilo za žalno embalažo, žalno cvetje, karton, celofan in okrasne pentlje.

Vir: Komunala Brežice
« Nazaj na seznam