Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V primeru HE Mokrice Upravno sodišče odpravilo odločbo o prevladi javne koristi

Objavljeno: Sreda, 03.11.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
he-mokrice

Predvidena HE Mokrice (vir: HESS)

​Kot so objavili na spletni strani HESS, je Upravno sodišče v postopku pridobivanja integralnega gradbenega dovoljenja za HE Mokrice odpravilo odločbo Vlade RS o prevladi druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave z dne 9. 12. 2020 in zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Glavni očitek sodišča je bil, da bi odločba o prevladi javne koristi morala vsebovati vse sestavine, ki so predpisane za okoljevarstveno soglasje, torej poleg izravnalnih ukrepov tudi s projektom predvidene omilitvene ukrepe, pišejo na spletni strani HESS. "V investitorjevi vlogi  in gradivu z vsemi predvidenimi ukrepi za naravo ni bilo ugotovljenih vsebinskih pomanjkljivosti. Vse predvidene projektne rešitve so načrtovane tako, da v najboljši meri ohranjajo naravo in so s strani stroke prepoznane kot učinkovite."

"Sava bo še nekaj let tekla neizkoriščena"

"Verjamemo, da bo ponovni postopek prevlade javne koristi čim prej izveden in posledično pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje. Do takrat pa bo Sava še nekaj let tekla neizkoriščena, pri čemer se bo povečevala energetska odvisnost Slovenije, kar se bo odražalo tudi v mnogo višjih cenah električne energije. Prav tako ne bo zagotovljena pravočasna in celovita protipoplavna zaščita krajev na območju HE Mokrice

Slovenija že sedaj močno zamuja pri doseganju sektorskih ciljev deleža obnovljivih virov energije. V družbi HESS smo na stališču, da je zakone treba spoštovati, žal pa ugotavljamo, da evropska in slovenska zakonodaja trenutno ne omogočata učinkovitejših postopkov za zagon projektov, ki bi omogočili zeleno preobrazbo v luči podnebnih sprememb,"
o posledicah odločitve menijo v HESS.

P. P./vir: HESS
« Nazaj na seznam
»