Časopis za pokrajino Posavje
8.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V TEB so prvič zavrteli novo turbino

Objavljeno: Ponedeljek, 18.01.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Prvi vžig PB7 20210115_141138

V TEB so opravili prvi vžig oziroma prvo vrtenje turbine.

V Termoelektrarni Brestanica se zaključujejo aktivnosti, povezane z gradnjo sedmega plinskega bloka, ki bo skupaj s šestim zamenjal stare plinske bloke PB 1–3 iz leta 1974. Minuli petek, 15. januarja, so uspešno izvedli prvi vžig oz. prvo vrtenje turbine na projektu izgradnje nadomestnega plinskega agregata PB7, s čimer so se pričela t. i. imenovana vroča testiranja omenjenega agregata.

"Konec decembra so bila zaključena hladna testiranja, ki so med drugim vključevala kontrolo vgrajene opreme, nastavitve ustreznih parametrov, teste signalizacije ter kontrolo elektro in mehanskih povezav. V tem sklopu so bili izvedeni tudi interni tehnični in komisijski pregledi posameznih tehnoloških sistemov po zaključeni montaži oziroma pred pričetkom dajanja opreme pod napetost in tlak. Pridobljeni so bili tudi vsi zahtevani certifikati o vgrajeni opremi in varnosti vgrajene opreme, izjave in druga dokumentacija," so za naš medij sporočili iz elektrarne.

Kot pojasnjujejo, je bil prvi mejnik na projektu dobava plinske turbine in generatorja maja 2020. Zaradi prostorskih omejitev je bila z logističnega vidika postavitev celotne opreme na temelje bistveno zahtevnejša kot pri PB6. Montaža opreme se je izvajala v poletnih mesecih in je bila zaključena septembra. Drugi mejnik je bil pravkar uspešno izveden prvi vžig oziroma prvo vrtenje turbine, naslednji pomembnejši mejnik pa bo prva sinhronizacija plinskega agregata PB7 z elektroenergetskim omrežjem in prva proizvedena kWh električne energije, ki je predvidena do konca meseca januarja. "Nato se bodo začeli testi operabilnosti, s katerimi bodo potrjene zahteve iz soglasja za priključitev v električno omrežje. Predvidoma v prvem tromesečju tega leta bodo sledili tehnični pregled, poskusno obratovanje in pridobitev uporabnega dovoljenja," pravijo v brestaniški elektrarni.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam