Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Vipapu je z decembrom predviden ponoven zagon

Objavljeno: Četrtek, 11.11.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Vipap

Foto: arhiv PO

V podjetju Vipap Videm so pod vodstvom z mesecem oktobrom novoimenovane predsednice uprave Milene Resnik vse moči in znanje usmerili v program prestrukturiranja, na podlagi novo pripravljenega poslovnega načrta pa naj bi s 1. decembrom v tovarni ponovno stekla proizvodnja.

Milena Resnik Vipap

Predsednica uprave tovarne Milena Resnik

Milena Resnik je v podjetju Vipap Videm zaposlena že več kot pol tretje desetletje, do imenovanja na mesto predsednice uprave pa je bila vpeta v delo na tehničnem področju, ki ga je tudi vodila kot direktorica. Kot nam je povedala v telefonskem pogovoru, je letos, ko je opazila, da management podjetja ne izvaja aktivnosti v smeri hitrega kriznega reševanja, s situacijo seznanila lastnike in jih pozvala, da razmislijo o uvedbi postopka prisilne poravnave oz. da skozi postopke prestrukturiranja poiščejo boljšo in stabilnejšo prihodnost tovarne, v kateri je stekla poskusna proizvodnja papirja iz beljene in nebeljene celuloze že pred 82 leti: »Tako sem s 1. oktobrom prevzela funkcijo predsednice uprave s ciljem, da podjetje vodim skozi proces prestrukturiranja in s polnimi pooblastili lastnika vzpostavila tudi ekipo ljudi, za katero ocenjujem, da je kompetentna, ima znanja, izkušnje in reference s področja prestrukturiranja.« Ekipo poleg novega direktorja prodaje in predstavnika za prestrukturiranje podjetja v skladu z insolvenčno zakonodajo sestavlja tudi krški rojak Andrej Božič, ki je v začetku profesionalne kariere deset let služboval v tovarni kot vodja izvoza in direktor prodaje, nakar se je po odhodu iz Krškega posvetil predvsem prestrukturiranju, sanaciji podjetij (Tovarna papirja Goričane, skupini Iskra ERO, Droga, Steklarna Hrastnik idr.) in start-up projektom tako doma kot v tujini.

Kot je še povedala Resnik, imajo po dobrem mesecu trdega dela kljub štirimesečnemu zastoju proizvodnje in posledičnemu izpadu prihodkov izdelan poslovni načrt s ciljem, da s 1. decembrom zaženejo proizvodnjo in stabilizirajo podjetje na daljši rok: »Pomembno je, da smo uspeli, da je tudi sklep sodišča pravnomočen, da je podjetje uradno v postopku prisilne poravnave, kar nam daje priložnost, da skozi proces prestrukturiranja rešimo veliko težav, ki podjetje bremenijo že 15 let. S tem imamo možnost, da z novim programom, novim poslovnim modelom, v zadnjem mesecu smo se intenzivno posvetili tudi zniževanju stroškov, vzpostavimo poslovni model, ki bo zagotavljal stabilnost poslovanja podjetja, delovna mesta in s tem socialno varnost zaposlenih, pa tudi dodatne nove zaposlitve.« Čeprav je položaj obetajoč, pa je situacija še vedno občutljiva, zato so s stanjem seznanili tudi zaposlene na razširjenem zboru delavcev.

Bojana Mavsar

(Članek je objavljen v danes izdanem časopisu Posavski obzornik.)

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»