Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vipap po enajstih letih menja lastnika, a ostaja v čeških rokah

Objavljeno: Četrtek, 21.11.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Vipap.jpg
Skupina čeških vlagateljev, združenih v RIDG Holding, je od Ministrstva za finance Republike Češke kupilo 96,5 % delnic papirnice Vipap Videm Krško. Vrednost posla znaša deset milijonov evrov.

Podjetje s 400 zaposlenimi in letno proizvodnjo 200 tisoč ton predvsem časopisnega, revijskega in embalažnega papirja tako po enajstih letih dobiva novega lastnika, a ostaja v čeških rokah, v katerih je že od leta 1996. Preostali, 3,5-odstotni delež delnic ima sama papirnica. Novi lastniki so sporočili, da načrtujejo prestrukturiranje proizvodnje papirja in investiranje v njeno modernizacijo.

„V Vipapu vidimo ogromen neizkoriščen potencial. Prihajamo kot investitor, katerega cilj je inovacija in krepitev portfelja izdelkov, modernizacija proizvodnje, stabilizacija družbe in uvajanje funkcionalnih standardov vodenja podjetja. Za ta namen krepimo  v sodelovanju s sedanjim vodstvom našo ekipo z vodilnimi evropskimi strokovnjaki na ključnih področjih,“ je povedal zastopnik delničarja RIDG Holding Pavel Svoreň.

„V zadnjih dveh letih je podjetje bistveno izboljšalo uspešnost poslovanja. Dosežena rast prihodkov povprečno v višini 5 %, dvig dodane vrednosti in EBITDA marže za 18 % so dobra iztočnica za stabilno poslovanje tudi v naprej. Razvojna usmeritev podjetja  v predhodnih letih, v povečevanje deleža bolj donosnih recikliranih embalažnih papirjev, ki nadomeščajo porabo plastike, se je potrdila kot pravilna. Z zaključkom več kot štiri leta trajajočega zelo zahtevnega procesa finančnega in lastniškega preoblikovanja podjetja so ustvarjeni pogoji za novo strategijo in vizijo podjetja, ki bo podjetju omogočila večjo konkurenčnost na trgu specializiranih vrst papirjev, kjer vidimo možnost širitve tržnega deleža tudi v prihodnje,“ je povedala predsednica uprave Vipap Videm Krško Jožica Stegne.

Skupina RIDG Holding je konzorcij družb Portiva, Rutherford ID, Investiční klub in KRPA Holding. Lastniki so dolgoletni in izkušeni vlagatelji na področju papirništva, energetike, nepremičnin, developmenta, proizvodnje in tehnologije s podjetniško zgodovino od leta 1994. Sredstva družb, povezanih v  RIDGH Holding, znašajo 8 milijard čeških kron.

P. P./vir: RIDG Holding

 
« Nazaj na seznam