Časopis za pokrajino Posavje
28.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vipap Videm: Mojca Mia Berger nova finančna direktorica, Aleš Lavrič vodi logistiko

Objavljeno: Ponedeljek, 21.09.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Skupina RIDG Holding, novi češki lastnik slovenske papirnice Vipap Videm Krško, nadaljuje s prestrukturiranjem in modernizacijo podjetja. Vipapovo vodstvo sta na novo razširila nova finančna direktorica Mojca Mia Berger in direktor logistike Aleš Lavrič. Že novembra 2019 je družba imenovala novega predsednika uprave Petra Domina, marca pa je predstavila novo kadrovsko direktorico Vesno Kemper.

Cilj novega vodstva je racionalizirati poslovanje podjetja in povečati fleksibilnost, veščine in znanja zaposlenih ter donosnost podjetja. Vse to bo povezovala in tako zunanji kot interni javnosti sporočala nova piarovka v podjetju Nina Štampohar, kar pomeni, da bo Vipap v svoji dolgi zgodovini prvič svoje dosežke in znanje aktivno sporočal javnosti.

Mojca Mia Berger – kopija-1

Mojca Mia Berger

Mojca Mia Berger prihaja v Vipap z več kot 20-letnimi obsežnimi izkušnjami na področju financ in kontrolinga v mednarodnih družbah, na lokalnih in regionalnih položajih, nazadnje kot direktorica financ in kontrolinga pri družbi American & Efird (A&E Europe), del skupine Elevate Textiles, ki proizvaja industrijske sukance ter elastike in trakove za različne panoge (avtomobilizem, higiena, zaščitna sredstva, tekstil, obutev, pohištvo, navtika itd.). Njene minule delovne izkušnje vključujejo vodenje področja financ in kontrolinga v družbah Hewlett-Packard, Knauf Insulation in Imperial Tobacco Group, kjer je začela svojo kariero. Diplomirala je na Univerzi v Ljubljani. V Vipapu bo odgovorna za računovodstvo, finance, kontroling in informatiko. Sprva bo osredotočena na izboljšanje podatkov v sklopu poslovnega sistema poročanja za podporo vodstvu. »Vipapu se pridružujem v izjemno zanimivem obdobju. Veselim se pridružitve Vipapovi upravi in priložnosti vodenja finančnega sektorja z namenom podpiranja in pospeševanja prestrukturiranja ter prispevka k prihodnjemu uspehu in trajnostni rasti Vipapa, ki sledi naslednji fazi strategije po končanem prestrukturiranju, tj. optimizaciji Vipapa,« pravi Mojca Mia Berger.

Kako bo optimizirala svoje področje?

»Stalno izpopolnjevanje finančnega tima, sistema notranjih kontrol in zmožnosti poslovnega sistema poročanja za podporo vodstvu predstavlja pomemben korak podjetja pri doseganju zastavljenih ciljev. Najpogostejša področja za izboljšave so napovedovanje denarnega toka, upravljanje zalog, alokacija stroškov in procesi finančnega poročanja. Dober sistem poročanja za podporo vodstvu je ključnega pomena za uspešno izvajanje strategije. Po drugi strani pa lahko učinkovite interne kontrole in zmožnosti finančnega poročanja v kratkem času prispevajo dodano vrednost lastnikom.«

Aleš Lavrič

Aleš Lavrič

Aleš Lavrič je diplomant Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, tam je pridobil tudi magistrski znanstveni naziv. Ima 12 let izkušenj na področju nabave in logistike, 5 let v razvoju in 6 let izkušenj uvajanja informacijskih rešitev. Njegov največji izziv v Vipapu kot direktor logistike bo izboljšava delovanja v logistiki, nabavi in planiranju, skladno s predvideno reorganizacijo. Vsa omenjena področja so med seboj tesno povezana in je smiselno, da so upravljana iz istega mesta. Takole opisuje svojo vizijo razvoja tovarne papirja: »Trdno verjamem v načela vitke proizvodnje in stalnega napredka. Toda to so procesi, ki se nikoli ne končajo. Z drugimi besedami, ko pridemo do cone udobja, je treba narediti spremembe v smeri povečanja produktivnosti. Spremembe so pogojene z večanjem ekonomske učinkovitosti,vendar pa ne smejo biti na račun zmanjšane varnosti zaposlenih in da škodijo zdravju ter okolju.«

»Imenovanje Mojce in Aleša vidim kot ključni korak za nadaljnji razvoj papirnice. Oba sta izkušena menedžerja, ki sta v svoji karieri že večkrat pokazala svoje spretnosti. Vesel sem, da ju pozdravljam v naši ekipi in verjamem, da bodo imeli ključno vlogo pri modernizaciji podjetja in strateškem razvoju podjetja ter naših zaposlenih. Vodstvo podjetja je zdaj popolno in skupaj smo pripravljeni na nove izzive. Zdaj imamo v ekipi vodji, ki že imata bogate izkušnje v Vipapu, to sta sta tehnična direktorica Milena Resnik in direktor prodaje Ladislav Kristančič, tu pa so zdaj novi kolegi, ki bodo zagotovo prinesli svež veter v procese dela,« pojasnjuje predsednik uprave in direktor Vipapa Videm Krško Petr Domin.

Nadaljnji razvoj papirnice pa dokazuje tudi nova pridobitev v proizvodnji. Med rednim letnim remontom, ki je bil v Vipapu zadnji avgustovski teden, so na Papirnem stroju 1 oziroma na previjalnem stroju PS 1 začeli z nameščanjem novega operacijskega sistema WIN CC. Sočasno so bila izvedena tudi dela na rezalni enoti, in sicer zamenjava vodil in linearnih ležajev na spodnjih in zgornjih nožih. Letošnja investicija je vredna 350 000 €. V lanskem letu (med letnim zastojem) je bil vgrajen nov nosilni valj št. 1 previjalnika Jagenberg PS 1, letos aprila pa nosilni valj št. 2 z novo elastično oblogo. Prav tako smo letošnjega marca dobili nove obloge pritisnega valja previjalnika PS 1. S posodobitvijo zastarele tehnologije (operacijski in nadzorni sistemi) najstarejšega stroja in z novimi deli bo v Vipapu previjalnik Papirnega stroja 1 povečal učinkovitost proizvodnje in celo prevzemal procese s previjalnika Papirnega stroja 2, če bi bilo treba.

Vir: Vipap Videm
« Nazaj na seznam