Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vlada ustanovila delovno skupino za JEK2

Objavljeno: Četrtek, 07.09.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
JEK2021_PH03_0110-normal-1-e1662446520197-1440x813

Vir: GEN energija

Vlada je na četrtkovi 68. redni seji ustanovila Delovno skupino Vlade Republike Slovenije za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti na projektu JEK2.

"Projekt JEK2 je najpomembnejša strateška investicija v nizkoogljični vir električne energije v Republiki Sloveniji. Zaradi svoje strateške pomembnosti je projekt vključen v dolgoročne resorne strategije: NEPN, Podnebna strategije in Prostorska strategije.
 
JEK2 je medgeneracijski in multideležniški projekt. Za izvedbo projekta bo zato potrebno usklajeno sodelovanje različnih vladnih, institucionalnih in zunanjih strokovnih organizacij. Vlada je zato ustanovila Delovno skupino Vlade Republike Slovenije za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti na projektu JEK2," so zapisali v vladnem sporočilu za javnost. Namen delovne skupine bo koordinacija priprave podlag in pripravljalnih aktivnosti za projekt JEK2. 
 
Multideležniški okvir delovanja zahteva tesno sodelovanje ministrstev in zunanjih strokovnih organizacij, še piše v sporočilu, zato poleg Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Ministrstva za naravne vire in prostor, Ministrstva za finance, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost, ki imajo pomemben vpliv na izvedbo projekta JEK2, kot aktivni udeleženci v delovni skupini sodelujejo še:
  • GEN energija, ki je eden od energetskih stebrov v 100 % lasti Republike Slovenije in sodeluje v vlogi investitorja,
  • Nuklearna elektrarna Krško zaradi medsebojnih vplivov z JEK2 in
  • ELES v vlogi operaterja prenosnega sistema, ki skrbi za zanesljivost oskrbe in priključitev JEK2 na elektroenergetski sistem.
P. P./vir: Kabinet predsednika vlade
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.05.2020 | Redakcija

140-letnica v dobri kondiciji

09.01.2020 | Redakcija

Edini ohranjen uskoški stolp