Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vlaganje v proizvodnjo in zaposlene je recept za uspeh

Objavljeno: Četrtek, 30.05.2024    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Obiskovalci2

Obiskovalke in obiskovalci so se v lepem številu odzvali povabilu na ogled družinskega podjetja v Tržišču.

V podjetju CNC Borštnar d.o.o., ki se nahaja v Tržišču v sevniški občini, so v soboto, 18. 5., pripravili svoj prvi 'Dan odprtih vrat' in kot so obljubili, to ne bo zadnji voden ogled njihovega proizvodnega procesa.

Direktor, župan

Proizvodne prostore si je v družbi direktorja Marka Borštnarja ogledal tudi župan Srečko Ocvirk.

Predstavitveni ogled se je pričel v osrednji pisarni, kjer se vsa povpraševanja s strani kupcev, obdelava podatkov, programiranje in kreiranje delovnih nalogov začenja prav v njej. Temu je sledila še predstavitev razstavljenih izdelkov, kajti vseh različnih izdelkov, ki jih izdeluje domače podjetje, je preko 10 tisoč. Ob ogledu proizvodnje so si prisotni na dnevu odprtih vrat med procesom ogledali izdelovanje različnih izdelkov na posameznih strojih. V prvem delu so bili na ogled najsodobnejši 5-osni obdelovalni centri, na katerih izdelujejo najzahtevnejše izdelke v enem samem vpetju. Pot se je nadaljevala do laboratorija kakovosti, kjer z najsodobnejšo merilno opremo zagotavljajo ustrezno kakovost, kajti v podjetju se dobro zavedajo, da je ključ do uspeha kakovosten izdelek, zato tudi vsako leto vlagajo v samo vrhunsko opremo, da so v koraku s časom. Predstavitev se je nadaljevala do stružnic z najmodernejšo tehniko. Zanimivo je bilo videti izdelavo velikih valjev, ki so namenjeni za transportne linije na letališčih. Pot se je zaključila ob najnovejši pridobitvi – avtonomni robotski roki, ki avtomatsko sama vlaga in izlaga izdelke v sam stroj oz. iz njega. Pri tej pridobitvi je ključnega pomena razbremenitev delavcev, da se osredotočijo bolj na kvaliteto izdelka, samo nalaganje pa prepustijo robotu.

Kolektiv podjetja CNC Borštnar

35-članski kolektiv

Po končanem vodenem ogledu je sledilo druženje in premierna predstavitev prvega lastnega produkta. Razvili so ga v letu 2023 in ga tržijo pod svojo lastno blagovno znamko PG-RACING. Gre za unikatno kompletno avtomobilsko podvozje z možnostjo prilagoditev, ki je v celoti razvit v njihovem podjetju. Letošnjo jesen ga bodo predstavili na slovitem avtomobilskem sejmu SEMA Show v Las Vegasu. Izdelek je bil predstavljen tudi na razpisu Inovacije Posavje 2024, na katerem je GZS Posavska gospodarska zbornica podelila srebrno priznanje. Prava paša za oči sta bila unikatna avtomobila znamke Ford Mustang, na katerih je nameščen PG-RACING podvozje. 

Dan odprtih vrat v podjetju Borštnar je obiskalo nepričakovano število obiskovalcev, več kot 800. Za podjetje je bila ta prisotnost in podpora v tako velikem številu neprecenljiva. Prejeli so veliko čestitk, predvsem za uspešnost in inovativnost. Marsikdo je ta dan spoznal, kaj vse se v bistvu izdeluje v tem družinskem podjetju. Navdušenja in presenečenja ni manjkalo in prav gotovo se bo še kdo odločil za ta poklic. Brbončice je razvnel Darko Klemen, zmagovalec šova Masterchef 2016. Zanimiva atrakcija je bil tudi robot, ki je postregel njegove pripravljene jedi. Za sladko pecivo in druge krušne dobrote so poskrbele članice Aktiva kmečkih žena Tržišče.

Podjetje CNC Borštnar so s svojim obiskom počastili tudi župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in podžupan Janez Kukec, predstavnika Območne Obrtno–podjetniške zbornice Sevnica Anita Pečnik in Marjan Škoberne. Direktor Marko Borštnar se vsem zahvaljuje za pomoč in podporo pri nadaljnjem razvoju. Posebna zahvala velja tudi tehničnemu direktorju Marku Kozmusu, ki je z lanskim letom prinesel veliko novega elana in znanja v podjetje.

NASTANEK IN RAZVOJ PODJETJA TER NAČRTI

Omenjeno podjetje se ukvarja z CNC obdelavo vseh vrst kovin kot tudi nekovin. Zgodovina podjetja sega 45 let nazaj, ko je Drago Borštnar začel svojo poslovno zgodbo na stružnici, ki stoji pri vhodu podjetja in zaznamuje prve začetke, nekoč in danes. Družinsko tradicijo nadaljuje njegov sin Marko Borštnar, ki je tudi lastnik in direktor podjetja. V letu 2023 se je podjetju pridružil tudi prokurist in tehnični direktor Marko Kozmus. Iz ’garažnega podjetja’ je zraslo veliko, uspešno podjetje s 35 zaposlenimi. Prevladuje mlad kader, tudi dekleta so med njimi. Strategijo imajo jasno začrtano, vsako leto investirajo v najsodobnejšo tehnologijo na trgu in vlagajo v svoje zaposlene, z internimi izobraževanji kot tudi eksternimi, izvajajo usposabljanja in z nagrajevanjem skrbijo za zadovoljstvo kolektiva. Omogočajo opravljanje obvezne šolske prakse, študentsko delo, podeljujejo kadrovsko štipendijo in tudi plačajo šolnino. Njihova vrata so odprta tudi za informativne obiske učenk in učencev pred izbiro poklica. Strojni park šteje devet najsodobnejših rezkalnih centrov, 22 CNC stružnic in tudi prvega robota. Podjetje dela za avtomobilsko in kmetijsko industrijo, prisotni so v gradbeništvu, elektro industriji ter tudi v ladjedelništvu in letalstvu. Izdelki so kakovostni in narejeni v skladu z vsemi zahtevami, ki jih obvezuje ISO standard. V letu 2022 je bilo podjetje nominirano za Gazelo. Leta 2015 so prejeli srebrno plaketo Občine Sevnica za uspeh in dosežke na področju podjetništva. Za neprekinjeno dolgoletno poslovanje so prejeli tudi vrsto priznanj s strani Obrtno-podjetniške zbornice Sevnica. Za uspešno delo so v letošnjem letu prejeli certifikat ’Boniteta odličnosti – platinasta odličnost’.

Največji mejnik v razvoju je bil leta 2015, ko so proizvodnjo preselili v novozgrajene in večje poslovne prostore v velikosti 700 m2. V letu 2019 so ponovno zaradi večjega obsega dela, razširili proizvodnjo še za dodatnih 550 m2. Podjetje ima jasno postavljene cilje do leta 2030 – zgraditi razvojno–raziskovalni center odličnosti v velikost 4.000 m2.

S. R./Vir: CNC Borštnar d.o.o
 
« Nazaj na seznam
»