Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vsako leto za praznike podjetja zaradi neprimerne embalaže pošiljk, ki so izpostavljene velikim silam, utrpijo veliko škodo

Objavljeno: Petek, 23.12.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Skupna infografika
Pošiljke in izdelki so med transportom izpostavljeni številnim negativnim vplivom okolja. Za pomoč pri razumevanju težkih razmer, ki jih morajo paketi prenesti, da do potrošnikov pridejo v popolnem stanju, smo v podjetju DS Smith, ki je ponudnik trajnostne kartonske embalaže, izvedli raziskave z merilci pospeška. 

Ti sledijo hitrosti paketa med njegovim potovanjem in zagotavljajo podatke, ki lahko nato pojasnijo škodo, ki jo pošiljke utrpijo. Ker je december čas povečanega povpraševanja in tudi spletnega nakupovanja, nas je zanimalo, kaj se dogaja s prazničnimi darili ter kolikšno gospodarsko škodo poškodbe le-teh povzročajo. S primerno embalažo se ji namreč lahko povsem izognemo.
 
Paketi_sila astronavt

Ugotovitve so presenetljive in šokantne. Božična darila bodo med potjo do naših domov verjetno doživela pospeške s hitrostmi, ki so večje od tistih, ki jih doživljajo dirkači Formule 1. V raziskavi DS Smith smo odkrili, da nekateri paketi, ki so naročeni prek spleta, med potjo zabeležijo gravitacijske sile, ki so podobne kot pri motorističnih dirkah ali izstrelitvah raket. Tipična pošiljka, ki je kupljena prek spleta, pa je izpostavljena gravitacijskim silam, ki merijo do astronomskih 50 Gs. To je več kot petkratna raven sil, ki bi povzročila izgubo zavesti pri izkušenem astronavtu (pri 9 Gs) in 10-krat večja g-sila, kot se običajno pojavi na toboganu (pri 5 Gs).
 
Paketi_sila F1

Izpostavljenost tem silam lahko samo v božično-novoletnem času prodajalcem in proizvajalcem zaradi vračil poškodovanih izdelkov, povzroči za vrtoglavih 18,1 milijarde evrov škode. Skoraj polovica (45 %) evropskih spletnih kupcev je poročala, da je v zadnjem letu prejela poškodovano pošiljko, kar pomeni 377 milijonov poškodovanih pošiljk. Tisti, ki so prejeli poškodovan izdelek, so povedali, da je v povprečju stal 47,94 €, kar pomeni skupno približno 18,1 milijarde € vrednosti poškodovanega blaga.
 
Paketi_sila tobogan

Z višanjem življenjskih stroškov in rastjo cen so potrošniki vse manj razumevajoči do poškodovanih pošiljk, vse več jih vrača tudi predmete nižje vrednosti. V Evropi se je povprečna vrednost vrnjenega poškodovanega predmeta znižala iz lanskih 26 € na 21,50 €, kar nakazuje, da se bo število vračil najverjetneje še povečalo. Kar 43 % evropskih kupcev ob tem pričakuje brezplačno dostavo in vračila.

Gavin Mounce, vodja oblikovanja embalaže za e-poslovanje pri DS Smith, komentira: »Čeprav je e-poslovanje očitno postalo del vsakdanjega življenja, gre za še vedno razmeroma novo obliko nakupovanja. Z našo raziskavo smo ugotovili, da so pogoji, ki so jim paketi izpostavljeni, nepredvidljivi. Paketi morajo biti pripravljeni na potovanje z osupljivo hitrostjo, kar pomeni, da morajo podjetja razmisliti o tem, da je izdelke pred pošiljanjem treba ustrezno zaščititi s primerno embalažo. Naše ekipe za dizajn in inovacije preizkušajo, kako hitro paketi potujejo in kako pot nanje vpliva, nato pa te informacije uporabijo pri razvoju in optimizaciji novih embalaž. Pri tem se držimo načel krožnega oblikovanja, s čimer ne zmanjšamo le škode, ampak zmanjšamo tudi količino uporabljenega materiala. Paketi ščitijo svojo vsebino in so hkrati trajnostni. Želimo si novih idej, zato bomo iskali partnerje, ki bodo pri tem sodelovali z nami.«
 
Vir: DS Smith
« Nazaj na seznam