Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z ministrom o namakalnem sistemu in dobrih primerih lokalne prehranske verige

Objavljeno: Petek, 26.03.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Minister dr. Joze Podgorsek (17)

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes mudil na delovnem obisku v Posavju.

Danes se je na delovnem obisku v Posavju mudil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek. Ključna vprašanja so se nanašala na pripravo novega programskega obdobja Skupne kmetijske politike 2023-2027. V krški občini se je seznanil z možnostjo ureditve namakalnega sistema na Krškem polju, v sevniški občini je med drugim opravil terenski obisk zelenjadarske kmetije, ki je v laskoletnem avgustovskem neurju utrpela precejšnjo škodo.

Minister je začel z delovnim obiskom, ki je bil zaprt za javnost, v občini Krško. Osrednja tema pogovora z vodstvom občine je bila ocena stanja z možnostjo razvoja namakalnega sistema na prostranem Krškem polju ter izkoriščanje vodnega potenciala reke Save. V občini Sevnica se je ugledni gost v pogovoru z vodilnimi Kmečke zadruge Sevnice, ki je ena izmed večjih zadrug v slovenskem prostoru, seznanil s poslovanjem zadruge v času epidemije ter primerom dobre prakse na področju javnih prehranskih obratov. Pogovoru je prisostvoval tudi predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, medtem ko je bil poslanec v Državnem zboru Tomaž Lisec del ministrovega spremstva in z ministrom dr. Jožetom Podgorškom ter županom Srečkom Ocvirkom je obiskal tudi OŠ Sava Kladnika Sevnica, kjer so goste seznanili z dobrimi praksami v povezavi s konceptom oskrbe z lokalno hrano ter uveljavitvijo načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih. Vodstvo sevniške občine je ministra seznanilo še s posledicami in škodo po naravnih nesrečah, za kar bodo, po ministrovih besedah, v neurju prizadete kmetije v mesecu maju dobile povračila za nastalo škodo v naravni ujmi. Terenski obisk se je zaključil z obiskom ekološke kmetije Weber v Loki pri Zidanem Mostu, kjer se ukvarjajo z zelenjadarstvom.

Minister, ki je v izjavi za javnost izpostavil, da je namen srečanja na terenu seznanjanje s težavami kmetov ter kako najti ustrezne spodbude na kmetijsko-živilskem sektorju po zaključeni t. i. covid krizi, je odgovarjal tudi na novinarska vprašanja. Na vprašanje dopisnika TV Slovenije, kaj meni o prenehanju članstva v stranki DeSUS, je odgovoril, da je bila izključitev pričakovana in v skladu s statutom; o ustanovitvi lastne stranke trenutno ne razmišlja.

Župan Srečko Ocvirk je obisk ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ocenil kot pomembnega, kajti v sevniški občini je kmetijstvo pomembna gospodarska dejavnost. "Podpora ministra Podgorška, s katerim sodelujemo že dolgo in je dober poznavalec tega vprašanja, je dobra, zato se mu zahvaljujem za ta obisk," je zaključil župan.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam