Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za NEK leto obsežnega remonta in tehnološke nadgradnje

Objavljeno: Sreda, 21.12.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
IMG_3855

Stane Rožman in Predrag Širola

Predsednik uprave NEK Stane Rožman in tehnični direktor Predrag Širola sta na prednovoletnem srečanju z novinarji predstavila obratovanje elektrarne v iztekajočem se letu.

»Iztekajoče se leto so v Nuklearni elektrarni Krško zaznamovali izjemno zanesljivo obratovanje elektrarne brez nenačrtovanih zaustavitev, zagotavljanje visokih varnostnih standardov, temeljite priprave in uspešna izvedba obsežnega rednega remonta, ki je trajal dober mesec dni, ter priprava in izvedba projektov tehnoloških posodobitev, ki podpirajo podaljšano obratovalno dobo elektrarne in bodo zagotovili, da bo NEK po varnostnih merilih primerljiva z novimi elektrarnami,« so zapisali v sporočilu za javnost. Ob sedanji stabilnosti obratovanja bodo do konca leta dosegli načrtovano proizvodnjo električne energije – 5,4 milijarde kilovatnih ur. Tudi rezultati poslovanja so v okviru sprejetega gospodarskega načrta. Kot poslovni okvir za prihodnje leto sta potrjena gospodarski načrt in petletni načrt naložb v tehnološko nadgradnjo.
 
V NEK bodo v novo leto vstopili s kompetentno ekipo 615 zaposlenih. »Zadovoljni smo, da smo s sistematičnim usposabljanjem v elektrarni, pri dobaviteljih opreme in v okviru mednarodnih strokovnih združenj ter s prenosom znanja in veščin ohranili visoko raven strokovnosti in zavzetosti zaposlenih, ki sta pogoja za uspešnost delovanja elektrarne, tudi ob menjavi generacij,« poudarjajo. Visoko raven varnostno kulture so prepoznali tudi strokovnjaki Svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn (WANO), ki so novembra opravili enotedenski kontrolni pregled.
 
Kot pravijo v NEK, so bile tudi leta 2016 upoštevane vse omejitve, povezane z okoljem. Do konca novembra je delež dovoljene doze zaradi emisij iz NEK na razdalji 500 metrov od reaktorske zgradbe znašal 1,43 odstotka od skupne dovoljene vrednosti, ki je 50 mikrosivertov. Doza zaradi naravnega ozadja, ki smo mu izpostavljeni vsi, saj ga povzročata naravna radioaktivnost v zemlji in sevanje iz vesolja, pa je 2370 mikrosivertov.
 
Vir: NEK
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki