Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Žarnovi odprli novo poglavje z Albiano

Objavljeno: Petek, 17.05.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Zaren-Albiana-otvoritev (29)

V znak otvoritve je Jernej Žaren s sabljo odprl njihovo penino.

Družina Žaren je v četrtek, 16. maja, na svojem posestvu v Nemški vasi pripravila predstavitev nove blagovne znamke Albiana, hkrati pa so odprli tudi degustacijsko sobo in prenočišča, s čimer so obogatili svojo ponudbo.

Začetek vinarske poti Žarnovih sega osem desetletij nazaj, ko sta Albin in Ana Žaren (iz njunih imen je skovano ime Albiana) kupila posest, na kateri še danes gospodarijo Žarnovi. Njun sin Janez je skupaj z ženo Berto že v zelo mladih letih prevzel kmetijo in jo usmeril predvsem v pridelavo cvička, ki je postal njihov zaščitni znak.
Zaren-Albiana-otvoritev (7)

Zbrani na otvoritvenem dogodku

Danes, ko kmetijo vodi že tretja generacija, Jernej z ženo Lidijo, ga na 20 hektarjih vinogradniških površin, na katerih raste 90 tisoč trt (polovica je žametne črnine, 12 tisoč trt frankinje, ostalo pa bele sorte), pridelajo kar 230 tisoč litrov, s čimer so največji pridelovalec cvička iz v celoti doma pridelanega grozdja.
 
Ker se je kultura pitja spremenila in je potrošnik postal bolj zahteven, je Jernej želel ustvariti nekaj več in rezultat tega je blagovna znamka Albiana, ki vključuje deset vrhunskih sortnih vin. »Albiana je tradicija, je sodobna nadgradnja dela naših prednikov. Je vrhunsko vino najboljše kvalitete, namenjeno ljubiteljem dobrih okusov in poznavalcem vin,« pravi Jernej Žaren. Albiane sicer ne boste našli v trgovinah, saj jo prodajajo le na domačem dvorišču in neposredno gostinskim lokalom.
 
Vinsko zgodbo Žarnovi dopolnjujejo z degustacijsko sobo in prenočišči (štiri sobe s 15 ležišči). »V novem, sodobne prostoru pripravljamo degustacije za manjše ali večje število strank. Tu predstavimo naša vina, poleg katerih ponudimo domače dobrote, nekatere pripravljene še po receptih mame Ane, in pokažemo 300 let staro klet, v kateri zorijo naša vina,« pravi Lidija Žaren. Investicijo v nove prostore so izvedli v celoti z lastnimi sredstvi.
 
Otvoritev nove znamke in prostorov, na katero so povabili številne goste, je potekala ob prepletu videov, pogovorov z ustvarjalci Albiane in glasbenimi točkami. V znak otvoritve je Jernej Žaren s sabljo odprl njihovo penino Albiana Brut in vse povabil na premierno pokušino, ki se je nadaljevala v kombinaciji z izbrano hrano.
 
P. P., foto: P. P. in Boštjan Colarič
« Nazaj na seznam