Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Znani letošnji najboljši pridelovalci modre frankinje

Objavljeno: Sreda, 10.06.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
10. ocenjevanje modre frankinje (70)

Zbrane na razglasitvi rezultatov je pozdravil Sinjo Jezernik v vlogi barona Moscona.

Letošnji jubilejni, že 10. festival »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«, bo minil brez prireditve na prostem iz znanih razlogov, a organizator, javni zavod KŠTM, je kljub temu izvedel ocenjevanje in podelil priznanja ter praktične nagrade prvim trem v petih tekmovalnih kategorijah. Glavna nagrada je odšla na Hrvaško.

»Naša želja je bila, da praznovanje okrogle obletnice nekoliko razširimo in praznujemo malo drugače, kar se je dejansko tudi zgodilo, a ne v smeri našega razmišljanja. V skrbi za naše zdravje smo morali dogodek nekoliko preoblikovati in uspeli smo izvesti tudi ocenjevanje,« je pojasnila direktorica KŠTM Mojca Pernovšek.

MEDNARODNA KOMISIJA OCENILA 87 VZORCEV VIN MODRE FRANKINJE

10. ocenjevanje modre frankinje 2020 (9)

Andraž Rumpret vodi kmetijo Karlovček s koreninami v letu 1800, kjer so se usmerili še v vinogradništvo.

Mednarodno ocenjevanje je potekalo 4. junija v konferenčni dvorani na sevniškem gradu, kjer je ocenjevalna komisija v sestavi Robert Gorjak (predsednik komisije, mednarodni ocenjevalec vin, ustanovitelj vinske šole Belvin, dipWSET, Slovenija), dr. Klemen Lisjak (Kmetijski inštitut Slovenije), dr. Guillaume Antalick (doktor enologije, Univerza v Novi Gorici, Francija/Slovenija), Uroš Valcl (direktor in enolog Kleti Marof, Slovenija), Ožbej Peterle (sommelier, dipWSET, Slovenija), Bojan Kobal (enolog Kobal Wines, Slovenija), François Button (Domaine Slapšak, Slovenija/Francija), Grega Repovž (sommelier 3. stopnje, Gostilna Repovž, Slovenija) ocenila 87 vzorcev vin modrih frankinj v petih kategorijah (letnik 2019, starejši letniki in barrique, rose, penine in predikati) po mednarodno uveljavljenem 100-točkovnem sistemu ocenjevanja v skladu s pravilnikom ocenjevanja modrih frankinj, objavljenem na spletni strani www.modra-frankinja.com. Sodelovali so vinarji iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške.

ZMAGA ODŠLA NA HRVAŠKO

10. ocenjevanje modre frankinje 2020 (20)

Vinogradnik Stane Možič ima vinograd na sončni legi v sevniški občini.

Razglasitev rezultatov ocenjevana vzorcev vin 10. festivala modre frankinje je potekala 8. junija v Albert Felicijanovi na sevniškem gradu.

V kategoriji Modra frankinja – redna trgatev, letnik 2019, je Vinska klet Prus iz Metlike osvojila 3. mesto, Bogdan Dular iz Kostanjka pri Zdolah 2. mesto, Stane Možič z Ledine pri Sevnici pa 1. mesto.

V kategoriji Modra frankinja – starejši letniki in barrrique so 3. mesto z enakim številom točk osvojili Kmečka zadruga Krško z modro frankinjo premium 2017, Hiša vin Emino iz Podčetrtka z MF Emino 2017 in Vinska klet Šuklje iz Metlike z Vrbanjko 2017. Madžarska vinska klet Bodri Winery je osvojila 2. mesto, 1. mesto pa hrvaška vinarija Feravino 1804 s frankovko miraz 2017.

V kategoriji Modra frankinja – posebna vina je z vinom znamke Rose letnik 2019 pripadlo 3. mesto Vinu Kozinc iz Dolnjih Impol pri Studencu, 2. mesto Vinu Kralj iz Bistrice ob Sotli, 1. mesto pa družinskemu podjetju Karlovček d.o.o iz Vrha pri Šentjerneju.

10. ocenjevanje modre frankinje 2020 (21)

Mlad vinogradnik David Kozinc nadaljuje družinsko tradicijo pridelave vina.

V kategoriji Modra frankinja - peneča vina je 3. mesto pripadlo družbi za pridelavo vina in žganih pijač Kobal wine estate s Ptuja, Feravino 1804 je pristalo na 2. mestu, 1. mesto je osvojilo Vino Kozinc, in sicer z dvema vzorcema – peneče vino Brut rose letnik 2017 in 2016.

V kategoriji Modra frankija - predikati je slavilo likersko vino letnik 2018 družbe Kobal wine estate.

Absolutni zmagovalec - prvak festivala je postala hrvaška vinarija Feravino 1804.

MED PODELJEVALCI PRIZNANJ IN PRAKTIČNIH NAGRAD TUDI VINSKA KRALJICA SLOVENIJE


10. ocenjevanje modre frankinje 2020 (22)

Prejemniki priznanj in nagrad 10. ocenjevanja festivala Modra frankinja - žametno vino Posavja s podeljevalci in organizatorjem dogodka.

Zbrane na dogodku so nagovorili podžupan občine Sevnica Janez Kukec, predsednica KS Sevnica Stanka Žičkar, direktorica KŠTM Mojca Pernovšek in vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin. Vsi omenjeni so sodelovali tudi pri podelitvi priznanj in nagrad, kar je pozorno spremljal baron Moscon (upodobil ga je Sinjo Jezernik), ki je pozdravil navzoče pred potekom razglasitve rezultatov. V imenu ocenjevalcev je nekaj besed o izboru najboljših pridelovalcev vin modre frankinje spregovoril Grega Repovž po pooblastilu predsednika komisije Roberta Gorjaka, dogodek je povezoval Ciril Dolinšek.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam