Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Premier Golob v NEK: referendum o drugem bloku morda že ob koncu tega mandata

Objavljeno: Petek, 28.10.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_6442

Premier dr. Robert Golob med izjave za medije pred NEK

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes obiskal Nuklearno elektrarno Krško (NEK) in se seznanil s potekom rednega remonta.

Kot je povedal ob zaključku obiska v izjavi za medije, s ponosom ugotavlja, da je jedrska elektrarna Krško prva elektrarna v Evropi, ki je v takšnem obsegu zaključila z desetletnim investicijskim ciklom po nesreči v Fukušimi. »Jedrska elektrarna Krško je – mogoče se tega Slovenci premalo zavedamo – sinonim v Evropi za stabilno, zanesljivo in varno jedrsko elektrarno,« je poudaril in dodal, da bi bila energetska situacija v Evropi bistveno boljša, če bi bilo takšnih elektrarn več.
DSC_6448

Predsednik uprave NEK Stanislav Rožman


 
Brez jedrske energije težko iz energetske krize
 
Z vodstvom NEK si je izmenjal tudi poglede na energetsko situacijo, »ki je napeta, predvsem zaradi geopolitike in ruske agresije na Ukrajino«, hkrati pa ugotovili, »da če kdaj, je zdaj priložnost, da jedrska opcija pridobi svoje mesto v prihodnosti«, saj se bo po njegovem mnenju Evropa iz sedanje energetske situacije izvila brez maksimalne uporabe vseh tehnologij, na prvem mestu obnovljivih virov energije, a tudi brez jedrske energije. »Čas bo pokazal, na kakšen način bo to mogoče, je pa sedanji trenutek res idealen za ta premislek,« je še povedal. Golob je dal izziv stroki, da v čim krajšem možnem času najde serijsko rešitev, ne prototip, za jedrsko tehnologijo zahodnega izvora iz prijateljskih držav. »Takoj ko bodo ti pogoji na strokovnem nivoju izpolnjeni, bo politika tudi pristopila k temu, da začne iskati nacionalno soglasje za tako investicijo. Zavedam se, da bomo na to temo morali izvesti referendum, saj je prav, da se vsi Slovenci in Slovenke zavedamo na eni strani pomena jedrske elektrarne in tega, kakšna priložnost je lahko to, če se je lotimo na pravi način, za bodoče rodove,« je še dodal premier Golob.
 
Najkasneje v petih letih na referendum
 
Na vprašanje, kdaj bo ta referendum, je odgovoril, da je to odvisno od tega, kdaj bo stroka uspela pripraviti omenjeno serijsko rešitev. »Obstaja možnost, da bi bil referendum že proti koncu tega mandata, sicer pa bo v začetku našega drugega mandata, kot je zapisano tudi v naši koalicijski pogodbi, se pravi, najkasneje v roku petih let bi morali imeti pred sabo vse podlage, da bi lahko prišli pred prebivalstvo. Na referendum moramo priti z rešitvijo, ki je izvedljiva, danes govoriti o tem, ko ne vemo praktično še ničesar, bi bilo neodgovorno,« je nadaljeval premier, »zato bomo dali mandat GEN energiji, da pospeši pripravo na drugi blok in v ta namen investira precejšnja sredstva, da pridemo do točke, ko se bomo lahko kvalitetno odločali, ali to želimo ali ne. Danes zgleda ta odločitev z vidika energetskih potreb enostavna.«
 
Predsednik uprave NEK Stanislav Rožman se je premierju zahvalil za obisk v elektrarni, kar po njegovem »dovolj zgovorno govori o pomenu jedrske elektrarne Krško za zanesljivo in stabilno oskrbo v prihodnosti«. Dodal je še, da je elektrarna pripravljena za nadaljnjih 20 let obratovanja, za kar zaključujejo vse potrebne postopke.
 
Zakaj ni Posavec na čelu GEN energije?
 
Premier Golob je odgovoril tudi na vprašanje, zakaj politika ni poslušala želje Posavja, da bi GEN energijo vodil človek iz tukajšnjega okolja (pred dnevi je bil za novega generalnega direktorja imenovan dr. Dejan Paravan). »Gre za napačno interpretacijo, politika se ni vpletala v to imenovanje. Mogoče je bil poskus lokalne posavske politike, da bi se vpletala, ampak kot tisti, ki mora skrbeti za nacionalno energetsko varnost, na to ne morem pristati. Po mojem informacijah bo novi predsednik uprave GEN energije človek iz Skupine GEN – to je najboljši dokaz, da politika pri tem ni imela prav nobenih prstov,« je zatrdil. »Vi se morate v Posavju samo veseliti tega, da ljudje iz drugih krajev po Sloveniji prihajajo sem v službo. Kriterij mora biti vedno samo strokovnost. Prepričan sem, da bo nova uprava kvečjemu zalet tudi razvojnim, ne samo poslovnim izzivom,« je zaključil.


 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam