Časopis za pokrajino Posavje
14.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podjetništvo četrt stoletja pozneje

Avtor: Silvester Mavsar    Objavljeno: Četrtek, 30.03.2017    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 575Redakcija
Silvester Mavsar
In kljub vsem težavam, s katerimi s(m)o se srečevali podjetniški zanesenjaki v tistih prvih letih, ki jih lahko v pogojnem smislu označimo za romantično dobo (slovenskega, posavskega) podjetništva, mislim, da današnjemu mlademu podjetniku vendarle ne gre preveč zavidati. Še posebno, če mu korak v svet podjetništva pomeni edino resno možnost zagotovitve dostojne eksistence zanj, za njegovo družino in morda še druge, ki računajo na pozitiven izhod uresničitve njegove zamisli.

Da, marsikaj je danes v tem pogledu zelo drugače in mnogo ugodnejše.

V prvi vrsti so danes dosegljive tako rekoč takoj vse mogoče informacije za vsa potrebna področja, ki jih takrat ni bilo mogoče dobiti niti tam, kjer naj bi jih imeli. Prej si naletel na nasprotovanje kot na podporo, prej na posmeh kot na nasvet. Podjetništvo dandanes ni več sveta krava ali tabu, prej bi lahko rekli, da je nekaj preveč samoumevnega, morda celo precenjenega.

Čeprav prostorov za začetno dejavnost tudi zdaj ni mogoče kar pobirati "ob cesti", je vendarle veliko več možnosti za njihovo pridobitev, tako da razvojne faze podjetniške dejavnosti ni več treba opravljati v garažah in kleteh.

Če predpostavimo, da ima novopečeni podjetnik resnično voljo in namen spopasti se z vsemi ovirami, ki ga čakajo na novi poti, bo nekako tudi zbral denar za ustanovitveni kapital, ki s skoraj deset tisoč evri sicer pomeni kar soliden prihranek za mladega človeka, za povrh morda še študenta. Mimogrede, to je bil očitno pogoj, ki je precej pripomogel k temu, da se podjetij vendarle ne ustanavlja več za šalo oziroma za rezervo (kaj pa, če ga bom potreboval, kaj pa, če se pokaže prilika za dober posel), kot je tega bilo pred leti.

Nekoliko težje je, če gre za proizvodno ali obrtno dejavnost, za katero je potrebna draga oprema in več izvajalcev, a v takih dejavnostih naj bi vsaj načeloma bilo lažje dobiti ustrezno podporo institucij in morda tudi finančnih ustanov. Sploh pa se taki projekti še vedno največkrat razvijejo iz družinske tradicije ali druge že obstoječe (materialne) osnove. Po drugi strani bi si tudi nekdanje desetodstotne mesečne obresti za posojila, ki s(m)o jih bili deležni podjetniki v 90. letih, danes težko predstavljali, kajne?

Tako ostane v primerjavi s časom pred četrt stoletja pred današnjim mladim podjetnikom ali manj mladim začetnikom samo eden, a zato toliko bolj bistven in resen problem: Vstopil bo na mnogo bolj razvito, konkurenčno in povrh vsega še globalizirano tržišče, ki je zasičeno tako z izdelki kot s storitvami, pri čemer se spremembe in inovacije dogajajo tako rekoč s svetlobno hitrostjo.

Začeti in preživeti s podjetjem v takih pogojih je res pogumno dejanje, ki (več) ne dopušča naivnosti.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

13.06.2021 | Kolumne in komentarji

Kako malo je treba za nasmeh