Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Besedam morajo slediti dejanja

Avtor: Smilja Radi    Objavljeno: Sobota, 05.09.2020    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 221Redakcija
Smilja Radi
Vloga moškega in ženske je močno prepletena, med njima vlada zapleten odnos, zato včasih v šali rečemo, da so moški z Marsa, ženske z Venere. Moški, ki zase pravijo, da so lovci, bi morali z žensko ravnati kot z boginjo, saj je vendarle darovalka novega življenja. Žal je v (pre)mnogih primerih ženska le pridna gospodinja, pozorna žena in ljubeča mati; samo sebe (pre)pogosto postavlja na drugo mesto v imenu ohranjanja partnerske zveze in družine. Ob vsem tem imajo še posebno vlogo čustva, ki so običajno zelo močna, zato ženska znova in znova upa, čeprav je žrtev nasilja, da se bo moški, ki ga ljubi, spremenil – da bo postal ljubeč in pozoren partner, takšen, kot je bil na začetku njune partnerske zveze. Žal se to le redko zgodi, kajti vzorci, ki jih moški pridobi v svoji primarni družini, so močnejši – skoraj nemogoče se jim je upreti, še posebej pa takrat, ko je prisotna alkoholna omama.

Kaj lahko kot družba storimo v primeru nasilnega vedenja? So pogovori in napotitev k terapevtu dovolj? Kakšna je korist od prepovedi približevanja, je z njo dosežen namen? Kaj storiti v primeru, ko partner namerno krši prepoved približevanja? Vprašanj je mnogo, a konkretnih odgovorov žal ne. Za osebe, ki izvajajo nasilje, je v veliki meri značilno, da imajo patriarhalni pogled na vlogo moškega in ženske, čeprav tega na zunaj mnogokrat ni videti. Ženske vzroke za nasilje (pre)pogosto iščejo pri sebi in so tiho, dokler ne spoznajo, da je za nasilje odgovoren tisti, ki ga povzroča.

Besedam morajo slediti dejanja in dokler se bomo o tem samo pogovarjali, ozavestili pa ne, ne bo drugače – še naprej bomo beležili statistične podatke o prepovedi približevanja zaradi nasilja in še o marsičem, kar vpliva na slabši položaj ženske v družbi. Sodobna ženska ima določena pričakovanja in lastna stališča, zato ji vloga »cankarjanske matere« že dolgo ni več pogodu, a mnogi moški jo še vedno vidijo tako – nemočno v iskanju lepše bodočnosti, ki ji jo lahko omogoči le on, moški – in če ne gre drugače, ji pokaže svojo silno moč z nasiljem. Prav bi bilo, da bi začeli bolj poglobljeno razmišljati o svojih ravnanjih in se zavestno odločati za razumevajoč, spoštljiv ter ljubeč partnerski odnos.

Moški in ženska, med katerima vlada zaupanje, se med seboj podpirata in sta odkritosrčna, imata pogoje za doseganje skupnih in individualnih ciljev ter za osebnostno zorenje na skupni poti prijetnih doživetij. Ob vsem tem ne smemo pozabiti na otroke – otroci vse vidijo, slišijo in čutijo. Vse to vpliva na to, kako se počutijo, kako doživljajo sebe in druge ter kako doživljajo svet. In vse to bodo prenesli tudi v odraslo dobo. Z odločitvijo, da boste naredili korake iz nasilja, boste veliko naredili tudi za svoje otroke. Vredno se je potruditi, mar ne?

« Nazaj na seznam
»