Časopis za pokrajino Posavje
22.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dobre karte za Posavje

Avtor: Silvester Mavsar    Objavljeno: Četrtek, 07.06.2018    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 471Redakcija
Silvester Mavsar
Peterico moških z naslovnice najbolj branega časopisa v Posavju bomo v naslednjih tednih in nemara štirih letih videvali tudi v drugih medijih. Izbrali smo jih namreč med skupno okoli 60 kandidatkami in kandidati na 22 listah, da bi z ostalimi 85 kolegicami in kolegi sodelovali pri upravljanju države.

Ob volilni udeležbi, ki je bila sicer nekoliko nižja od državnega povprečja, smo v Posavju izvolili kar pet poslancev. Enako število poslancev je imelo Posavje v mandatu 2004–2008, ko so bili izvoljeni kar trije poslanci SDS (Bojan Rugelj, Stane Pajk in Andrej Vizjak), Kristijan Janc iz SLS in na listi SD prvič tudi Matjaž Han, ki je s tokratno izvolitvijo postal prvi posavski poslanec s kar petimi mandati.

Od leta 1992 je bilo v Posavju pridobljenih 30 poslanskih mandatov, od katerih je dobro tretjino dobila SDS, po številu mandatov Hanu (SD) s štirimi mandati sledi Vizjak (SDS) in s po tremi izvolitvami Branko Janc (LDS) in Tomaž Lisec (SDS). Zanimivo je, da sta SNS in Levica sedma in osma stranka oz. lista z izvoljenim poslancem DZ, Dušan Šiško in Peter Dirnbek pa 15. in 16. državni poslanec iz Posavja.

Posavje, ki sicer velja za desno usmerjeno regijo, je že v dosedanjem mandatu imelo dva poslanca levosredinskih strank in le enega z desnega pola, to razmerje se je tokrat približno ohranilo, če seveda poslanca SNS Šiška štejemo k desnici. Je pa v Brežicah zaznati manjše premike v levo, kar utegne dobiti svoj odmev na jesenskih lokalnih volitvah. V celoti gledano smo lahko zadovoljni, da bomo imeli (številčno) tako močno in politično pestro ekipo v Ljubljani, saj se s tem ne morejo pohvaliti niti mnogo močnejša območja (Novo mesto).

Bolj kot statistika je seveda pomembno, kakšne vloge bodo izvoljeni Posavci odigrali v Ljubljani. Upoštevaje trenutna razmerja, je zelo verjetno, da bo poslanski veteran Han tudi v bodoče vodja poslanske skupine SD, podoben položaj pa bi utegnil imeti tudi Zorčič, ki se je uveljavil zlasti kot vodja odbora za infrastrukturo, v zdesetkani zasedbi SMC-ja pa bo svojo specifično težo gotovo še okrepil. Liscu velja čestitati za izjemen rezultat, ki je nad rezultatom stranke in posledica velike delavnosti, zato je upati, da bo v morebitni vladni stranki lahko še močneje zastopal interese Posavja. Kako se bosta v novih vlogah znašla poslanska novinca Šiško in Dirnbek, bomo še videli, saj državna politika ni šport, ki ga je vajen prvi, ali glasba, po kateri je znan drugi, ker pa oba odlikujeta delavnost in volja do učenja, smemo biti tudi glede njiju optimistični.

Skratka, po nedeljski (raz)delitvi glasov so politične karte za Posavje dobro razdeljene. Seveda pa bomo šele videli, ali smo med njimi dobili tudi kakšnega asa ali pa bomo imeli pretežno 'pijone'. To seveda ni odvisno samo od njih samih, pač pa tudi od igre, ki jo bodo igrale njihove stranke. Ker pa ni zagotovila, da bo sedanja zasedba obstala in da bo naša izbira ob ponovljeni delitvi enaka, bo tako petim poslancem kot nam vsem ostala fotografija v spomin na osmič izvoljeni zbor najvišjih predstavnikov ljudstva.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

15.10.2020 | Kolumne in komentarji

Moj kraj.

15.10.2020 | Kolumne in komentarji

Gre tudi z domačimi močmi

ne spreglejte

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik