Časopis za pokrajino Posavje
9.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gre tudi z domačimi močmi

Avtor: Peter Pavlovič    Objavljeno: Četrtek, 15.10.2020    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 230Redakcija
Peter Pavlovič
Po štirih letih krške 'nogometne pravljice' oz. igranja v prvi slovenski nogometni ligi (resnici na ljubo je bila zgodba z vsakim letom manj pravljična in čedalje bolj podobna farsi) se je zdelo, da bo posavski nogomet potonil na drugorazredno slovensko raven, v popolni amaterizem in volonterizem.

Priložnost, ki jo je priborila krška ekipa v sezoni 2014/15 z uvrstitvijo v prvo ligo, da bi šport, ki je vendarle sposoben pritegniti pozornost najširšega občinstva, postal prepoznaven paradni konj regije ob Savi, je z zgrešeno klubsko politiko, v kateri so imeli preveliko veljavo kvazi-managerji in agencije iz ozadja, zapostavljali pa so se že tako ne preveč številni domači kadri, splavala po vodi.

V senci (ne)uspehov Krškega so se v drugi slovenski ligi ustalili še Brežičani. Brez idealiziranja: tudi pri njih ni šlo brez pomoči zlasti igralskega kadra onkraj naše južne meje, a še vedno z opazno vlogo domačega/posavskega jedra. V letošnji sezoni so naredili korak naprej in o njihovi seriji zmag (devet zapored, od tega osem prvenstvenih!) se čedalje večkrat govori kot o novi posavski nogometni pravljici. Njen glavni protagonist je iz Krškega izgnani 'prevratnik' Rok Zorko, ki je – kakor koli že presojamo njegovo vlogo v odmevnem razkolu med krškim klubom in njegovo mladinsko šolo – očitno uspel uveljaviti svojo vizijo, v kateri imajo pomembno mesto v posavskem okolju rojeni in vzgojeni nogometaši. Seveda se ne gre slepiti, da bi lahko na tej ravni igrala povsem posavska ekipa (razen če bi se domov vrnila kar lepa kolonija nogometašev v prvoligaških klubih), a že to, da kolikor toliko zvesti spremljevalci nogometa poznamo nekaj imen in obrazov fantov, ki so v zadnjih tednih dvignili obrvi slovenske nogometne javnosti, je pohvale vredna zgodba in dokaz, da tudi z lastnimi močni zmoremo. Ekipa, ki ji je redkokdo pripisal veliko več kot boj za obstanek, se naenkrat lahko spogleduje z vrhom lestvice in sanja celo o prvi ligi, čeprav je najbrž za kaj takega ne le z igralskega, pač pa tudi z organizacijsko-finančnega vidika, še precej prezgodaj.

Medtem se v Krškem ekipa, v kateri se zlasti hrvaško obarvana 'tujska legija', ki ji slovenski trener med tekmo daje navodila v tujem jeziku, brez enega samega posavskega nogometaša (!) bori za obstanek. V čem je smisel, predvsem pa prihodnost, takšne ekipe, s katero se ne identificira nihče? Da o smiselnosti radodarnih občinskih finančnih injekcij v zadnjih letih niti ne razpredamo. Brežičanom, ki obujajo posavske nogometne apetite izpred petih letih, pa mora biti krška zgodba v poduk, da je pri letenju na višini treba paziti, da ti sonce ne ožge kril, sicer lahko kaj hitro strmoglaviš na trd(n)a tla …
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

25.11.2021 | Kolumne in komentarji

Nasilje nad ženskami je nesprejemljivo