Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izbira.

Avtor: Natja Jenko Sunčič    Objavljeno: Četrtek, 12.10.2017    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 432Redakcija
Natja Jenko Sunčič
Zadnje res zgodnje nedeljsko jutro me je pozdravilo s sivino in hribi objetimi v meglo. Greš ali ne greš pedalčkat? Se boš lotila svoje ture, danes malo drugačne, ko boš iskala tam doli prepotreben dušni mir med svojimi nikoli pozabljenimi in jih prosila za moč in vzdržljivost, treniram z vprašanji svojo izdajalsko zmogljivost. Kljub še od daleč obarvanim obrisom, ki so sicer velik dar veličastne narave, se bom morala sprijazniti, da se bo na moje ljubljeno zelenje treba za nekaj hladnih mesecev vezati le s spomini. Temačnost preženem s spomini na naše košarkarje. Klemen, Goran, Luka, Anthony, Matic, Gašper, Žiga, Jaka, Aleksej, Edo, Igor Kokoškov. Sem naštela vse? Ki so s predanim kolektivnim duhom dosegli zlato za to domovino. Premagali poškodbe in bolečine. In zmagali. Sijajna izbira. Pa ja, izberem turo.

Ko sva z Dragico še iskali senco in bežali pred soncem, sva neko popoldne sedeli sredi našega mesta, srebali kavo, opazovali sprehajalce s kupi sladoledov in ugotavljali, kje sploh je sredina našega mesta na »brežcu«. Ne glede na to, kje je ta sredina, je bila nekoč tu čisto blizu najine oprezovalnice trgovinica z otroškimi oblačili in streljaj dalje trgovina Izbira - z metražo, spodnjim perilom, nogavicami, brisačami … levo od naju trgovina z obutvijo Peko, za nama trgovina s konfekcijo in pleteninami slovenskih proizvajalcev, ki še danes zdržijo kvaliteto in obliko. V otroški trgovinici smo mame kupovale oblačilca pretežno iz nekdanje Jutranjke, bila so res nekoliko dražja, vendar kvalitetna in oblikovana s pretanjenim občutkom; v Izbiri so bile bale blaga na policah po vojaško zložene, prav tako vse ostalo spodnje perilo vse do brisač, pižam, spalnih srajc, srajc in bluz iz Laboda in še česa. Prodajalke in prodajalci so znali svoj posel s svetovanji, raznimi kombinacijami in nepogrešljivi z natančnimi merami za suknjiče, krila, hlače, moške obleke, ženske kostime. In kupci smo imeli ceno. Pri tem sva menili, da nam trgovin res ne manjka, je pa vse drugače. Trgovke v diskontnih trgovinah hitijo v vse strani, kupci pa ponujeno blago razmečemo kot kure, da na koncu nimaš posebnega apetita po nabavi. Lahko bi rekli, da je vse »zdola zbrda«. Izbira je pač naša, če se odločimo za brskanje po boksih. Da nam v našem mestu manjka trgovina s prehrano in vsem podobnim za gospodinjstvo, denimo v kuhinji, pa je tako ali tako že dolgo rak rana.

Sedeli sva torej na Trgu izgnancev, kjer je tudi spominsko obeležje izgnancem. Nanje se bomo, upava me, ki meljeva to zgodovino, ob prazniku Občine tudi spomnili. Praznični oktober naše občine je pravzaprav posvečen spominu na ustanovitev Brežiške čete. Spominu na mlade fante, ki jim je bilo tuje, da bi tujec mesaril po domačem dvorišču, kraju in po domovini. Takšna je bila njihova odločitev, njihova izbira. Naša izbira pa je, da se nanje in vsem njim podobnim poklonimo s spoštovanjem ter da ne spravimo vse brez reda in premisleka v eno bisago.

V oktobru bomo volili. Predsednika države. Jaz sem svoje že opravila. Ga izbrala in mu dala svoj glas. In zaključila zadevo. Obžalujem, da moj narod ne misli, ne bere, ne primerja, da mu je odpovedal spomin in gre tako zlahka na vse sorte »limanc«. Klavrna izbira.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

28.05.2020 | Kolumne in komentarji

Kako trda bodo post-epidemična tla?

28.05.2020 | Kolumne in komentarji

Izkušnja.

ne spreglejte