Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jarki in mostovi (1)

Avtor: Maruša Mavsar    Objavljeno: Četrtek, 07.03.2019    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 330Redakcija
Maruša Mavsar
Velik del javno-medijske debate okoli položaja žensk pri nas in na Zahodu je bodisi izredno površinski bodisi se prehitro steče v radikalne smeri, v katerih slavijo razlike. Na piedestal naše pozornosti so vedno znova postavljene razlike med deli sveta in možnostmi družbene participacije, razlike v sami biološki zgradbi telesa (enkrat DNK in kromosomi, drugič možgani, tretjič hormoni, četrtič razlike pri prenašanju bolečine itn.), razlike v razvoju družbenega in biološkega spola v neki državi, pa razlike v miselnih pristopih k reševanju težav in tako naprej. Skoraj vsako leto izide neka nova študija, ki koplje po naših možganih in čustvenem ustroju ter brska za še neraziskanimi ločnicami med obema spoloma. Seveda so vsa dognanja dobrodošla, a pomembno se mi zdi, kaj z njimi naredimo. Preprosto povedano – ali ugotovitve postanejo jarki ali mostovi.

V vsakodnevnem tempu se namreč mimogrede stlačimo v predalčke in se jim povrhu vsega – zahvaljujoč knjižni uspešnici – še glasno smejimo: da so pač »moški z Marsa, ženske pa z Venere«. S tem te predalčke sprejemamo. S tem sprejemamo jarke. In veste, kdo to slednje dela v največji meri? Me. Ženske. Osebno resnično ne vidim prednosti v nenehni polarizaciji med moškim in ženskim svetom. Nikjer, tudi pri spolnih kvotah ne. Poudarjanje razlik se mi pač nikoli ni zdelo produktiven proces.

Tudi pri tej temi vse prehitro izgubljamo stik z zgodovinskim spominom. Večstoletno, krvavo pot do položaja ženske, kakršnega imamo danes pri nas, izrazito jemljemo iz splošnega družbenega konteksta, poenostavljeno lepimo na današnji dan in do neverjetnosti zmaličimo v neke »feministične težnje«. A kakšno krivico s tem delamo prizadevanjem predhodnih generacij in kakšno škodo zanamcem! Položaja, kakršnega imamo danes, ne vidim kot rezultata poudarjanja razlik in nasprotij, temveč ozaveščanja enakosti in enakopravnosti na različnih nivojih bivanja.

Zdaj, ko sem omenila besedo »enakopravnost«, bo del bralstva gotovo zavil z očmi, čeprav gre za besedo, ki bi morala imeti povsod položaj svetinje. A glejte, jaz jih dejansko razumem. Medijsko so prenasičeni premnogih parol, banalnih floskul in omenjenega poudarjanja razlik, ki izpade kot favoriziranje pravic tega ali onega spola. Kot na drugih področjih tudi na tem v Sloveniji absolutno manjka inovativnosti na področju povezovanja.

Ne, naš svet ni ne moški ne ženski. Je svet, v katerem živimo oboji. K sreči! To je kvečjemu naravno. Povrhu vsega enakopravnejše sobivanje dokazano pripomore k bistveno boljšemu splošnemu počutju. Pomislite že na kak preprost primer – recimo na službe in kako lažje in ustvarjalnejše je delo v mešanih kolektivih, kajne?

In čeprav smo se ravnokar dotaknili tudi kompleksnega poslovnega sveta, zanj tokrat nimam prostora. Tudi na področju posla in vodenja si vsakodnevno prizadevam, da me sogovornik, pa najsibo ženska ali moški, najprej poskuša videti kot sebi enakega, torej kot človeka z dobrimi predlogi, idejami, poslovnimi rešitvami. Tega, da sem ženska, pa čeprav svojo ženstvenost v polnosti hvaležno sprejemam, res nikoli ne rinem v ospredje. Mislim, da bi s tem dodala še eno lopato h kopanju jarka med spoloma. Jaz pa imam od nekdaj raje mostove, čeprav vem, da jih je veliko težje zgraditi.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte