Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kako trda bodo post-epidemična tla?

Avtor: Peter Pavlovič    Objavljeno: Četrtek, 28.05.2020    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 143Redakcija
Peter Pavlovič
Po več kot dvomesečnem krču, v katerem smo se skupaj z večino sveta znašli zaradi koronavirusne bolezni, se življenje počasi vrača v 'ustaljene tirnice' Morda celo preveč v ustaljene, saj kmalu ne bo več ne duha ne sluha o posebni umirjenosti, ki je med nami zavela v prvih tednih epidemije.

Spet smo priča gneči na cestah, morda zaenkrat malo manj še v nakupovalnih središčih in gostinskih lokalih, kjer nas na to, da nekaj vseeno še ni povsem v redu, spominjajo le maske, ki zakrivajo obraze zaposlenih in obiskovalcev. Da ne govorimo o političnem področju, kjer so v prvih tednih epidemije očitno zgolj na videz pomirjene strasti spet vzplamtele in se prelile v ulične kolesarske protivladne proteste.
 
V Sloveniji, še zlasti pa v Posavju, smo jo v epidemiji, vsaj z zdravstvenega vidika, dokaj dobro odnesli in najbrž je tudi to razlog, da so vse glasnejši 'koronazanikovalci' oz. ljudje, ki so prepričani, da je novi virus le zarota političnega razreda, da ustrahuje državljane in si jih še čvrsteje podjarmi z zdaj že znanimi omejitvami, pri tem pa mu zvesto služi vsa zdravstvena stroka, ki je glede nevarnosti virusa sicer (presenetljivo) enotna. Menim, da je krepitev takšnega prepričanja ne le omalovažujoča in žaljiva do vseh, ki jih je nova bolezen kakor koli prizadela, in tistih, ki so se proti njej borili v prvih vrstah, ampak v luči napovedanega drugega jesenskega vala epidemije tudi nevarna, saj spodbuja brezbrižnost in neupoštevanje ukrepov.
 
Po drugi strani pa je že več kot jasno, da nas je oz. nas bo že prvi val pahnil v krizo, katere razsežnosti se očitno še ne zavedamo oz. jo bomo, kot pravi naš osrednji sogovornik v tem časopisu, spoznali šele v drugi polovici leta. Potem ko smo v minulih tednih v našem časopisu dajali prednost besedam spodbude in optimizma, saj smo bili tega zelo potrebni, bo zdaj čas, da prisluhnemo tudi bolj pesimističnim glasovom, ki nas opozarjajo na ne tako svetlo post-epidemično prihodnost. Ampak naj nas to ne pahne v apatijo in obup, tako Slovenija kot Posavje sta v preteklosti že velikokrat splezala tudi iz bolj globokih brezen, kot bo tokratno.
 
« Nazaj na seznam